18:30 23.10.2018

Юристи очікують розвитку практики застосування інституту неплатоспроможності фізособи

6 хв читати
Юристи очікують розвитку практики застосування інституту неплатоспроможності фізособи

Юристи, опитані агентством "Інтерфакс-Україна", позитивно оцінюють введений затвердженим минулого тижня Кодексом з процедур банкрутства інститут банкрутства фізичних осіб і очікують розвитку практики його застосування.

На думку радника юридичної фірми "Астерс" Олега Лазовського, інститут банкрутства фізичних осіб, поширений у багатьох розвинених країнах світу, є найбільшою і найочікуванішою новелою ухваленого кодексу.

При цьому юрист відзначив важливу відмінність нового інституту від банкрутства юросіб: кредитори фізичних осіб, на відміну від юридичних, не зможуть самостійно ініціювати процедуру їх банкрутства.

Водночас він наголосив, що "законодавець, встановивши мінімальний розмір заборгованості, необхідний для ініціювання банкрутства фізособи, на жаль, не визначив максимального розміру боргу, за якого можливе використання зазначеної процедури".

"У зв'язку з цим не можна не відзначити можливості, що відкриваються для недобросовісних боржників за корпоративними боргами своїх підприємств, де вони є поручителями", - сказав він.

Партнер адвокатського об'єднання "Кролевецький та партнери" Олексій Зайцев, позитивно оцінюючи впровадження поняття банкрутства фізосіб, зазначив, що його основний позитивний ефект полягатиме в можливості списати частину боргів із фізичних осіб і розпочати бізнес "із чистого аркуша".

"Чинний закон про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом передбачає заборону для ведення бізнесу та укладення окремих угод для фізичних осіб, визнаних банкрутом, протягом трьох років. Новий кодекс передбачає тільки необхідність письмового повідомлення такою фізичною особою іншим сторонам угод за її участю", - сказав він.

При цьому юрист наголосив, що новий кодекс, на відміну від чинного закону, не передбачив спрощеної процедури банкрутства в процесі "самоліквідації" юридичної особи, що, найімовірніше, матиме негативні наслідки.

"У зв'язку з цим є сумніви в тому, що ухвалення цього кодексу стане підставою для підняття України на 10 позицій у рейтингу Doing Business", - сказав він.

О.Зайцев вважає, що спочатку після набуття чинності цим кодексом судова практика буде дуже неоднозначна, оскільки Кодекс з процедур банкрутства містить багато неузгодженостей із положеннями Господарського процесуального кодексу України, а також багато оціночних понять, таких як "негайно", "розумні ціни", "надмірно висока плата".

"Це зумовлює можливості для окремого судді приймати рішення на свій особистий розсуд, що призводить до винесення абсолютно різних судових рішень в аналогічних ситуаціях. Формування стабільної судової практики залежатиме від Верховного Суду, тому перші півроку-рік дії нового кодексу спрогнозувати судову практику складно", - вважає юрист.

Водночас він наголосив, що з точки зору захисту боржників банків, які передали в іпотеку єдине житло, прийняття такого кодексу посилює їхнє становище, оскільки з початком його дії скасовується закон про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті без будь-якого погашення курсової різниці.

"Вважаю, що це питання має бути врегульовано окремим законом, інакше це призведе до нових судових спорів у цій сфері, виселення боржників, позбавлення їх права на єдине житло, порушення прав, передбачених Конституцією України", - сказав він.

Партнер юрфірми "Василь Кісіль і Партнери" Олег Качмар, у свою чергу, не має великих ілюзій і щодо інституту банкрутства фізосіб.

"Навряд чи малозабезпечені особи, сума заборгованості яких набагато більша за тридцять мінімальних зарплат, звертатимуться до суду з заявами про неплатоспроможність. На мою думку, першими до суду, навпаки, побіжать заможні й забезпечені громадяни, які поручилися перед банками за виданими їхнім бізнес-групам кредитами, а не звичайні українці, котрі отримали в банках кредити на житло, лікування або навчання. Отже, банки можуть опинитися не в найкращій ситуації", - сказав він, наголосивши, що "якщо банки покладали хоч якісь надії на стягнення боргів із поручителів, то незабаром вони можуть просто залишитися ні з чим, в разі звернення поручителів до суду з заявами про банкрутство".

Юрист прогнозує, що недобросовісні позичальники-фізособи, "оформивши попередньо кілька "позик" або "поручительств" на суму, що в кілька разів перевищує розмір зобов'язань перед банком, підуть до суду визнавати себе неплатоспроможними, щоб нарешті звільнитися від давно вже обридлих їм боргових зобов'язань перед банками та в результаті залишити банки ні з чим".

При цьому таких позичальників не турбуватиме той факт, що протягом трьох років вони не зможуть вважатися такими, що мають бездоганну ділову репутацію.

"Якщо говорити про справді добросовісних позичальників, то, звісно, це можливість вибратися з боргової кабали", - сказав О.Качмар.

Він також звернув увагу, що після початку дії кодексу всі майнові спори, стороною в яких є боржник, незалежно від того, чи є боржник відповідачем або позивачем, спори про витребування майна боржника або відшкодування його вартості, про визнання недійсними результатів аукціону суд розглядатиме в рамках справи про банкрутство, при цьому наразі в рамках провадження про банкрутство розглядаються тільки ті майнові спори, в яких боржник є відповідачем, тобто з вимогами тільки до боржника.

"Загалом застосування кодексу має дещо дисциплінувати бізнес і його власників. Не думаю, що після набуття чинності кодексом судова практика кардинально зміниться, можливо, стане менше зловживань, і справи про банкрутство розглядатимуться трохи швидше. Напевно, в цьому й полягатиме основний позитивний ефект", - резюмував юрист.

У свою чергу, коментуючи вплив кодексу на бізнес, радник юридичної фірми Evris Сергій Донков зазначив, що "процедури банкрутства та відновлення платоспроможності боржників - дуже потужний стимулятор взаєморозрахунків між учасниками ринку, від їх ефективності залежить інвестиційна привабливість економіки України та доступність кредитування на вигідних умовах для підприємств".

Основний позитивний ефект, який очікується від ухваленого кодексу, - зменшення тривалості процедур банкрутства. Крім того, в новому кодексі значно розширені можливості застосування досудової санації, досягнення домовленості між боржником і кредиторами без застосування судових процедур банкрутства.

"Законодавство про банкрутство стає більшою мірою на захист кредиторів, зокрема й тих, чиї вимоги забезпечені заставами та іпотекою. У кредиторів з'являються додаткові можливості щодо ініціювання та управління процедурами банкрутства", - сказав він.

Адвокат, арбітражний керуючий юрфірми "Ілляшев та Партнери" Вадим Кізленко не прогнозує кардинальних змін у судовій практиці в процедурах банкрутства в тих аспектах, які збігаються в чинному законі про банкрутство й новому кодексі, проте в частині новел нового кодексу юрист очікує нової судової практики.

Водночас, за прогнозами В.Кізленка, з ухваленням Кодексу з процедур банкрутства Україна значно поліпшить свої позиції в рейтингу Doing Business, а це, у свою чергу, позитивно позначиться на інвестиційному кліматі в країні.

Один із розробників кодексу, старший партнер Ario Law Firm Юліан Хорунжий звернув увагу на термінологію, яка використовується нормативному акті.

"Варто зазначити, що справа називатиметься саме про неплатоспроможність, а не про банкрутство фізособи, оскільки основною ідеєю цього інституту є саме реальне відновлення її платоспроможності", - сказав він.

Юрист зазначив, що кредитори не зможуть відкрити справу про неплатоспроможність стосовно боржника-фізособи, таке право надається тільки й виключно самому боржникові.

Він пояснив, що ці справи розглядатимуть господарські суди, а тривалість процедури відновлення платоспроможності боржника-фізособи може становити до 15 років.

"Для фізичних осіб упроваджено, на мою думку, досить вигідні умови реструктуризації валютних кредитів. Фактично кодекс, нарешті, вирішує питання заборгованості валютних позичальників. Так, пропонується, що сума, яка підлягає погашенню перед банками, в будь-якому разі не може перевищувати вартості нерухомого майна, що перебуває в іпотеці", - сказав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила Кодекс з процедур банкрутства (№8060). Однією з новел кодексу є можливість фізособам - сумлінним позичальникам у разі складної економічної ситуації ініціювати процедуру банкрутства й очиститися від цього боргового зобов'язання, тоді як кредитор позбавлений такого права. Затверджений документ також передбачає продаж майна банкрутів на електронних аукціонах "ProZorro.Продажі".

До цього законопроекту до другого читання надійшло понад 1300 поправок, з яких близько 40% були відхилені.

Кодекс буде введено в дію через шість місяців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА