12:13 27.11.2018

Ескалація конфлікту в Азовському морі становить найбільші ризики для експортної логістики та рибної галузі

2 хв читати
Ескалація конфлікту в Азовському морі становить найбільші ризики для експортної логістики та рибної галузі

Ескалація конфлікту в Азовському морі та впровадження воєнного стану (ВС) становить найбільші ризики для рибної галузі, а також експортної логістики, повідомив перший заступник міністра аграрної політики Максим Мартинюк.

Згідно з його повідомленням у Facebook, оцінки впливу ситуації є попередніми та змінюватимуться відповідно до розвитку ситуації.

"Основний блок - для рибної галузі. Азовське море генерує більшу частину вилову... Станом на вчорашній день рибалкам було рекомендовано як застережний захід повернутися в порт, жодних юридичних чи фактичних обмежень до них не застосовувалося. Ступінь ризику не визначений", - зазначив заступник міністра.

За його інформацією, ситуація, що склалася, також вплине на логістику галузі. Так, режим воєнного стану охоплює всі портові області й може позначитися на роботі експортної інфраструктури, хоча поки що робота триває безперебійно.

"Крім цього, з’являється фактор непереборного впливу – "військова потреба", якій підпорядковуватиметься транспорт, зокрема пріоритет у постачанні вагонів, подачі тяги тощо буде у військових вантажів. Ступінь впливу залежатиме від злагодженої роботи транспортної інфраструктури", - зазначив М.Мартинюк.

Він також зазначив, що обсяг перевалювання через порти Бердянськ і Маріуполь можуть бути вимушено скорочені та перенаправлені до портів Одеси, проте міністерство не очікує великих проблем від можливої концентрації експортних потоків.

Крім цього, можливе зростання ціни фрахту, проте в незначному обсязі й точно не в короткостроковій перспективі.

За словами першого заступника міністра, воєнний стан також може мати юридичні ризики, пов'язані з виконанням зовнішніх контрактів, і визначення форс-мажору.

"Юристи сходяться на думці, що застосування форс-мажору в разі ВС є імперативним, але практика залежить від того, як був цей пункт виписаний у конкретному контракті. Станом на вчорашній вечір відвантаження відбувалися в штатному режимі. Крім того, навіть статус Force Majeure не скасовує контракт, а лише зміщує терміни виконання зобов'язань за ним", - пояснив М.Мартинюк.

Він також повідомив, що ескалація конфлікту може впливати на ціни, однак міністерство оцінює вплив цього фактора як мінімальний.

"На вчорашній біржовій сесії коливання ціни на пшеницю були в межах 1%, сьогоднішня сесія буде більш показова, але навряд чи істотно інша", - розповів заступник міністра.

Він додав, що є можливість зростання страхових премій. "Страхові компанії, найімовірніше, закладуть додаткові ризики при страхуванні операцій у портах Азовського моря", - пояснив він.

"Ризики продовольчого характеру для внутрішнього ринку, зокрема для дев'яти областей з ВС, відсутні. Пропозиція основних продуктів харчування значно перевищує прогнозований попит, а більшість областей, у яких упроваджено ВС, є профіцитними", - додав М.Мартинюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА