19:44 29.01.2019

Засновник Noosphere Ventures Поляков заявив про підтримку Порошенка і запросив його на запуск ракети Firefly Alpha у США у грудні-2019

3 хв читати
Засновник Noosphere Ventures Поляков заявив про підтримку Порошенка і запросив його на запуск ракети Firefly Alpha у США у грудні-2019

Власник американської компанії-розробника ракетно-космічної техніки Firefly Aerospace Inc., засновник венчурного фонду Noosphere Ventures, виходець із України Максим Поляков запросив президента України Петра Порошенка на запуск ракети-носія з космодрому Ванденберг (Vandenberg Air Force Base, Каліфорнія, США) в грудні 2019 року.

"Наша ракета летить у грудні. Я б дуже хотів бачити Вас президентом. Я запрошую Вас у грудні до Ванденберга", - сказав бізнесмен, виступаючи на форумі "Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом" у вівторок у Києві, де П. Порошенко заявив про свою участь президентських виборах 2019 року.

Firefly Aerospace (спочатку - Firefly Space Systems) - створена в 2014 році в Техасі приватна американська компанія, що здійснює розробку сімейства РН легкого класу нового покоління. Передусім, це киснево-газова, оснащена клиноповітряним ракетним двигуном РН Alpha для виведення до 400-500 кг вантажу на низьку навколоземну орбіту і до 225 кг - на сонячно-синхронну. Заявлена раніше вартість одного запуску РН Alpha становить $ 8-9 млн.

На початок травня Firefly повідомила про офіційну заяву ВПС США (USAF) про підтримку космічної програми Firefly Aerospace. Плани партнерства обговорюють можливість використання стартового майданчика SLC-2W Vandenberg Air Force Base (VAFB) для майбутніх комерційних запусків РН легкого класу Firefly Alpha і Beta нового покоління, що створює компанія.

18 червня 2018 року Firefly оголосила про укладення угоди зі стартових послуг (Launch Services Agreement, LSA) з британської Surrey Satellite Technology Limited (SSTL) на забезпечення в 2020-2022 рр. запусків малих супутників за допомогою ракети-носія (РН) нового покоління Firefly Alpha.

Відповідно до прес-релізу Firefly, умови LSA передбачають виконання для SSTL у 2020-2022 рр. шести запусків РН Alpha. Перший у рамках угоди запуск космічного апарату (КА) Carbonite-4 за допомогою РН Alpha заплановано на початок 2020 року.

Інших деталей перспективного партнерства у повідомленні не уточнюють.

SSTL стала першим клієнтом Firefly, що підписала LSA з компанією.

За озвученими тоді даними Firefly, перший запуск нової РН Alpha заплановано на третій квартал 2019 року. Запускові плани компанії передбачають вісім запусків РН Alpha у 2020 році, 18 - 2021 році.

Firefly Aerospace входить до кількості прибічників ідеї т. з. "Нового космосу" - руху в аерокосмічній галузі, що ставить за мету розширення доступу до космосу за рахунок використання інновацій для зниження вартості запусків, а також за рахунок подолання адміністративних і логістичних обмежень, пов'язаних із залежністю від національних космічних інститутів. Сьогодні ідею "Нового космосу" найбільш активно просувають на ринку американські SpaceX, Virgin Galactic, Blue Origin.

Штаб-квартра Firefly базується в Техасі, офіси компанії працюють у Вашингтоні, Токіо (Японія) і Дніпрі (Україна), з роботою якого під час робочої поїздки в травні 2018 року ознайомився президент Петро Порошенко.

Фінансування Firefly забезпечує венчурний фонд Noosphere Ventures (Менло-Парк, Каліфорнія), заснований вихідцем з України бізнесменом Максимом Поляковим, відомим, передусім, проектами у IT-секторі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА