08:12 12.03.2019

Правоохоронці потурали незаконним схемам закупівель для "Укроборонпрому"

2 хв читати
Правоохоронці потурали незаконним схемам закупівель для "Укроборонпрому"

У команді журналістських розслідувань Bihus.info стверджують, що правоохоронні органи роками потурали незаконним схемам закупівлі комплектуючих для "Укроборонпрому", через що розслідування не доходили до встановлення причетності високопосадовців.

У фінальній серії розслідування, оприлюдненому в понеділок увечері, журналісти стверджують, що і в податковій адміністрації, і у військовій прокуратурі, і в Національному антикорупційному бюро знали про існування незаконних схем в оборонному комплексі.

За інформацією журналістів, фігуранти їх розслідувань Віталій Жуков і Андрій Рогоза домовлялися з податковою про зняття претензій з ТОВ "Оптимумспецдеталь", а в 2016 році роботу незаконної схеми поставок покривали через слідчого київського управління СБУ Дмитра Москаленка.

Крім цього, в розслідуванні йдеться про те, що військова прокуратура неодноразово протягом декількох років активно проводила розслідування, проводила обшуки в дежконцерні "Укроборонпром", але, як стверджують автори розслідування, як тільки слідство прокуратури виходило на інформацію щодо можливої участі Ігоря Гладковського, сина екс-першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, в незаконній схемі, то прокуратура знищувала докази цієї причетності

Також журналісти продемонстрували обізнаність НАБУ щодо наявності незаконних схем в оборонному комплексі. У сюжеті йдеться про те, що В.Жуков вимагав від А.Рогози вирішення питання на рівні заступника директора НАБУ Гізо Углави про "помилкове внесення" до списку фіктивних фірм "Оптимумспецдеталі". Компанію внесли до списку через підозрілі контракти з Харківським бронетанковим заводом - НАБУ проводило розслідування із закупок цього заводу, а "Оптимумспецдеталь" продавала заводу танкові приціли.

Журналісти стверджують, що А.Рогоза згодом отримав лист за підписом Г.Углави, в якому в переліку підозрілих компаній немає "Оптимумспецдеталі".

Автори розслідування підрахували, що Харківський бронетанковий завод купував приціли з переплатою в три рази. Після викреслювання НАБУ компанії "Оптимумспецдеталь" зі списку завод продовжив купувати приціли, що завдало збитків оборонному бюджету ще на 13 млн грн.

Також журналісти стверджують, що в планах учасників незаконної схеми було перевезти на завод "Ленінська кузня" (раніше ПрАТ "Завод "Кузня на Рибальському") імпорт двигунів для бронетехніки і продати держконцерну "Укроборонпром" запчастини для зенітних комплексів і літаків на суму $ 100 млн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard - Міноборони

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА