20:18 14.05.2019

У КС не вистачило голосів для рішення щодо розгляду закону про люстрацію, стверджує Портнов

2 хв читати
У КС не вистачило голосів для рішення щодо розгляду закону про люстрацію, стверджує Портнов

Конституційний Суд України у вівторок не зміг ухвалити рішення щодо розгляду закону про люстрацію через брак голосів суддів, стверджує екс-заступник голови Адміністрації президента України часів Віктора Януковича, юрист Андрій Портнов.

"Друзі, відомості з Конституційного Суду, де сьогодні мало бути поставлено на порядок денний питання про скасування люстрації. За його сьогоднішній розгляд не вистачило голосів суддів, призначених колись у КС Януковичем, і тих, кого прийнято вважати донецькою частиною КС", - повідомив Портнов у Telegram-каналі.

Він вважає, що після виборів до Верховної Ради новій парламентській більшості треба буде "внести суддів цього КС до закону про люстрацію, який вони ж розглядають".

Як повідомило джерело агентства "Інтерфакс-Україна", КС відклав розгляд закону "Про очищення влади" (так званий закон про люстрацію).

У 2015 році з поданням щодо конституційності закону "Про очищення влади" до КС звернулися Верховний Суд України, який подав два подання, і 47 народних депутатів. Усі три подання об'єднано в одне конституційне провадження.

Верховний Суд у своїх поданнях порушує питання про конституційність положень цього закону, що стосуються заборони для певних осіб, стосовно яких здійснюється люстрація, протягом десяти років обіймати посади.

Йдеться про осіб, які обіймали сукупно не менше ніж один рік у період із 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року посади члена Вищої ради юстиції (окрім голови Верховного Суду України), члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, голови Державної судової адміністрації України, його першого заступника.

Зазначена заборона застосовується до осіб, які обіймали ці самі посади в період із 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року і не були звільнені в цей період за власним бажанням.

Крім того, оспорюють положення цього закону про заборону обіймати посади для суддів, які ухвалили рішення проти учасників Євромайдану.

У поданні 47 народних депутатів йдеться про конституційність положень закону про заборону обіймати посади для осіб, які протягом не менше ніж одного року в період із 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року обіймали посади президента, прем'єр-міністра України, членів уряду, глави Національного банку України, керівників силових структур, голови Адміністрації президента.

Депутати оскаржили аналогічну заборону стосовно осіб, що обіймали зазначені керівні посади в органах влади в період із 21 листопада 2013 по 22 лютого 2014 року, а також працівників правоохоронних органів, слідчих, оперативних працівників, працівників органів прокуратури, які брали участь у затриманні осіб, звільнених від кримінальної або адміністративної відповідальності відповідно до законів про амністію, складали на них рапорти і протоколи про адміністративне правопорушення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА