07:23 16.05.2019

Текст закону про українську мову опублікували в "Голосі України"

3 хв читати
Текст закону про українську мову опублікували в "Голосі України"

Закон "Про функціонування української мови як державної" опублікований в четвер на сайті офіційного видання Верховної Ради - газети "Голос України". Закон, за винятком окремих його положень, почне діяти через два місяці після публікації.

"Газета вже в друкарні. Отже, завтра, 16 травня 2019 року, закон буде оприлюднений", - йдеться у відповідній інформації на сайті видання.

Разом з тим після півночі текст закону був опублікований на сайті "Голосу України".

Як повідомлялося, 25 квітня Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон про мову. Поправки до документа парламентарії розглядали на пленарних засіданнях майже два місяці - з 28 лютого.

Усього народні депутати подали до законопроекту 2082 поправки, багато з яких парламентарії ставили на твердження при розгляді документа в сесійній залі.

Глава профільного комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький перед голосуванням зачитав перелік поправок, які необхідно повернути в текст документа, оскільки під час другого читання в сесійній залі вони були виключені. Парламентарії окремим голосуванням підтримали ці правки.

Остаточна редакція закону буде доступна після публікації.

Закон передбачає штрафи за порушення закону про забезпечення функціонування української мови, однак Княжицький наголосив, що норми про адміністративну відповідальність почнуть діяти через три роки.

"Ми врахували більшість правок народних депутатів. Колеги, ми на три роки перенесли введення адміністративної відповідальності за порушення закону. А за цей час безкоштовно в усіх областях України будуть створені центри, які будуть навчати української мови, будуть створені державні програми для підтримки освіти українською, для підтримки української культури", - сказав глава комітету.

Він додав, що документ передбачає прийняття через півроку законодавства про мови національних меншин і корінних народів.

Щоб отримати українське громадянство, необхідно підтвердити "відповідний рівень" володіння українською мовою. Необхідний рівень буде встановлювати Національна комісія зі стандартів державної мови.

Однак ця вимога не поширюється на іноземців та осіб без громадянства, які служать в Збройних силах України та мають державні нагороди, а також тих, прийом у громадянство яких представляє для України державний інтерес.

Закон також визначає класифікацію рівнів володіння українською мовою, передбачена трирівнева шкала і рівні сертифікатів, які підтверджують відповідну ступінь володіння мовою.

Українською мовою повинні будуть володіти чиновники всіх рівнів, судді, правоохоронці, військовослужбовці-контрактники, співробітники сфери освіти, медичної сфери, посадові особи державних і комунальних підприємств, адвокати, нотаріуси.

Мовою освітнього процесу буде українська, але держава сприятиме вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської.

Разом з тим законодавець гарантував право представникам нацменшин і корінних народів у початкових класах та дитсадках комунальної власності вивчати відповідну мову поряд з державною.

Держава буде також забезпечувати використання державної мови у сфері культури.

Мовою телебачення і радіомовлення буде українська мова.

Відповідно до редакції законопроекту, підготовленій до другого читання, збільшуються квоти використання української мови на ТБ і радіо.

Частка мовлення українською мовою має становити не менше 90% загальної тривалості передач і фільмів, їх частин у кожному проміжку часу між 7:00 і 18:00 і між 18:00 і 22:00.

Для місцевих телерадіокомпаній мовлення іншими мовами має становити не більше 20%.

Законопроект також передбачає зобов'язання для книговидавців випускати українською мовою не менше 50% усіх виданих ними книжок протягом року.

Комп'ютерні програми з призначеним для користувача інтерфейсом, встановленими на товарах, які реалізуються в Україні, повинні будуть мати користувальницький інтерфейс українською мовою, який буде містити не менше інформації, ніж іноземні версії такого інтерфейсу.

Сфера обслуговування, відповідно до закону, працюватиме українською мовою. Однак на прохання клієнта його персональне обслуговування можливе іншою мовою. Аналогічна ситуація зі сферою здоров'я.

Закон також визначає порядок формування та функціонування Національної комісії зі стандартів державної мови.

Захистом державної мови буде займатися відповідний уповноважений, якого призначатиме і звільнятиме Кабінет міністрів України.

14 травня закон підписав голова Верховної Ради Андрій Парубій, а 15 травня - президент країни Петро Порошенко.

Закон, за винятком окремих його положень, набуде чинності через два місяці після публікації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА