20:28 05.06.2019

Україна може відмовитися від вивезення ВЯП до РФ іще до введення Централізованого сховища

3 хв читати
Україна може відмовитися від вивезення ВЯП до РФ іще до введення Централізованого сховища

Кабінет Міністрів затвердив концепцію Державної економічної програми з поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) вітчизняних атомних електростанцій (АЕС) на період до 2024 року.

Таке рішення ухвалено на засіданні уряду в середу.

Згідно з документом, що є в розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна", держпрограма створюється на виконання вимоги Директиви Ради 2011/70/EURATOM від 19 липня 2011 року.

Наразі ВЯП Запорізької АЕС зберігається в пристанційному сховищі (термін його експлуатації - 50 років), введеному в 2001 році. ВЯП з реакторів типу ВВЕР-440 Рівненської АЕС (РАЕС) вивозиться на переробку до Росії (на ВО "Маяк"). ВЯП з інших блоків РАЕС, а також Хмельницької та Южно-Української АЕС відправляють на російське держпідприємство "Гірничо-хімічний комбінат", який, як очікується, почне їх переробляти після 2020 року. Всі високоактивні радіоактивні відходи, що залишаться після переробки, росіяни повернуть Україні.

Залежність від російських переробників загрожує енергобезпеці України. В разі їх відмови приймати відходи українські АЕС зупиняться, зазначається в документі (на початку 90-х прецедент уже був: Росія три роки не приймала українське ВЯП, українські АЕС перебували на межі зупинення через переповнені сховища у приреакторних басейнах).

Введення в експлуатацію Централізованого сховища ВЯП усуне необхідність вивозити ВЯП до Росії та дасть змогу заощаджувати $130-150 млн на рік, пояснюється в концепції. За наведеними в ній даними, вартість зберігання 1 кг ВЯП у централізованому сховищі становитиме $430, тоді як світові розцінки - $600.

До введення в експлуатацію ЦСВЯП концепція передбачає заходи з вивезення ВЯП з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС на зберігання і переробку на спеціалізовані іноземні підприємства. Отже, Україна змінить підхід до поводження з ВЯП і відмовиться від вивезення ядерних відходів до Російської Федерації, усунувши залежність від російських контрагентів, зазначається в документі.

У концепції також наголошується на необхідності розробки ще однієї концепції - поводження з ВЯП до 2035 року й на подальшу перспективу, яка визначить стратегію в цій галузі (на період, коли завершаться терміни експлуатації пристанційного сховища на ЗАЕС і ЦСВЯП).

Як повідомляється в документі, наразі у світі немає єдиного оптимального варіанту щодо поводження з ВЯП. Існують три основні опції - переробка, захоронення в глибоких геологічних формаціях і тривале проміжне зберігання протягом 50-100 років (так зване відкладене рішення).

Перший варіант вигідний для країн, де накопичуються великі обсяги ВЯП і є ядерні установки, що використовують ядерне паливо типу МОХ (виготовлене з використанням корисних компонентів, вилучених із ВЯП). Близько 20 з 32 країн, які експлуатують АЕС, ідуть шляхом тривалого зберігання. Він є найкращим і для України, з огляду на те, що країна не має умов для реалізації першого варіанта й не має напрацювань для використання другого, наголошується в концепції.

Як повідомлялося, введення першого пускового комплексу ЦСВЯП і завантаження перших партій ВЯП заплановані на другий квартал 2020 року.

НАЕК "Енергоатом" на сьогодні експлуатує 13 енергоблоків типу ВВЕР-1000 і два енергоблоки типу ВВЕР-440 на чотирьох АЕС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА