12:59 22.06.2019

"Укренерго" попереджає про ризик виникнення надзвичайної ситуації в енергосистемі через високу температуру повітря

2 хв читати
"Укренерго" попереджає про ризик виникнення надзвичайної ситуації в енергосистемі через високу температуру повітря

Національна енергетична компанія (НЕК) "Укренерго" попередила про можливе аварійне відключення електроенергії у зв'язку з рекордними показниками температури повітря.

"В енергосистемі склалася загрозлива ситуація із забезпеченням балансу виробництва і споживання електроенергії. За останні два тижні в Україні зафіксовано рекордні показники температури повітря, при цьому пік споживання потужності становив 17935 МВт. Для забезпечення балансу в енергосистемі при зростанні температури повітря і піковому споживанні необхідні відповідні резервні маневрові потужності, зокрема блоки ТЕС, забезпечені паливом", - йдеться в повідомленні на сайті "Укренерго".

У компанії пояснили, що в нинішніх умовах енергосистема країни працює з відсутніми нормативними резервами потужності на енергоблоках ТЕС. Крім того, ситуація ускладнюється виведенням в аварійний ремонт ще 8 блоків ТЕС (6-Центренерго, 1-Донбасенерго і 1-ДТЕК Енерго) на 2320 МВт.

"За подальшого підвищення температури, збереження тенденції виведення блоків ТЕС в аварійний ремонт та відсутності палива на теплових станціях в енергосистемі складеться надзвичайна ситуація. Це означає, що в "Укренерго" не залишиться інструментів для забезпечення покриття максимальних навантажень в енергосистемі. В таких випадках "Укренерго" може застосовувати графіки аварійного відключення для забезпечення цілісності енергосистеми", - попередили в НЕК.

В "Укренерго" зазначили, що вирішити це питання може прискорення виведення з ремонту Трипільської, Зміївської ТЕС ПАТ "Центренерго" і Слов'янської ТЕС "Донбасенерго" або включення в роботу газомазутних блоків ТЕС. Крім того, для подальшої надійної роботи енергосистеми необхідно забезпечити стабільність поставок вугілля, зокрема на Криворізьку і Луганську ТЕС "ДТЕК Енерго". З цього приводу "Укренерго" вже звернулося до Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України з відповідним листом.

"Від оперативності прийняття рішення і його виконання зараз залежатиме операційна безпека енергосистеми України", - підсумували в компанії.

Згідно з прогнозом Укргідрометцентру, найближчої доби, 23 червня, в Україні продовжить переважати спекотна і суха повітряна маса. У західних областях грозові дощі, місцями град і шквали 15-20 м/с; температура повітря вночі 13-18°, вдень 23-28°. На решті територій без опадів, лише у Вінницькій, Житомирській і Київській областях вдень місцями короткочасний дощ, гроза. Температура повітря вночі 16-21°, на узбережжі морів до 24°; вдень 29-34°.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА