07:44 25.07.2019

Мюллер не виправдав Трампа, але і не обвинуватив його в змові з Росією

4 хв читати
Мюллер не виправдав Трампа, але і не обвинуватив його в змові з Росією

Колишній спецпрокурор Роберт Мюллер у своїх семигодинних свідченнях перед Конгресом США не виправдав президента США Дональда Трампа в перешкоді правосуддю, але і не висунув обвинувачень на його адресу.

"Ми не дійшли до рішення щодо того, чи вчинив президент злочин", - сказав Мюллер в ході слухань.

"Президент не був виправданий за дії, які він нібито зробив", - уточнив він.

Багато в чому слухання пройшли так, як очікувалося - спецпрокурор відмовився відповідати на широке коло питань, а в інших випадках відповів коротко.

Так, Мюллер відмовився задовольнити республіканські запити про так зване досьє Стіла, а також висловити свою думку про поведінку президента і його імпічмент.

У своїх свідченнях спецпрокурор зазначив, що Трамп не завжди правдивий і засудив його підтримку публікації WikiLeaks зламаних демократичних листів у 2016 році.

"Протягом своєї кар'єри я бачив багато викликів нашій демократії. Спроби російського уряду втрутитися в наші вибори є одними з найсерйозніших", - заявив він.

Мюллер зазначив, що Росія знову спробує втрутитися у вибори в США в 2020 році.

"Вони роблять це, поки ми сидимо тут. І вони збираються зробити це на наших наступних виборах", - сказав спецпрокурор законодавцям про передбачуване російське втручання у вибори США.

Він також зазначив, що його команда не вирішувала, чи була "змова", так як це не юридичний термін.

Але додав, що у них не було достатніх доказів, щоб обвинуватити посадових осіб кампанії Трампа в змові з росіянами.

Тим часом, Мюллер захистив своє розслідування, заявивши, що "це не полювання на відьом".

"Коли президент сказав, що російське втручання було містифікацією, це було брехнею, чи не так?" - уточнив голова комітету з розвідки Адам Шифф.

"Вірно", - відповів спецпрокурор.

Мюллер також додав, що президент може бути звинувачений у перешкоджанні правосуддю після відходу з поста.

Незважаючи на це, Трамп заявив, що був дуже хороший день.

"Це був дуже великий день для нашої країни. Це був дуже важливий день для Республіканської партії. І ви могли б сказати, що це був великий день для мене, але я навіть не хочу цього говорити", - сказав Трамп журналістам в Білому домі після слухань.

"Це був руйнівний день для демократів", - додав він.

Зі свого боку, адвокат Трампа Джей Секулов заявив, що слухання Мюллера "показали, що це розслідування було проведено невеликою групою політично упереджених прокурорів, які, як би вони не старалися, не змогли встановити ні перешкод, ні змови, ні змови між кампанією Трампа і Росією".

Тим часом, багато демократів публічно оголосили показання Мюллера гучним успіхом.

"Сьогодні директор (Мюллер, колишній директор ФБР - ІФ) виклав у сильних словах, як Росія масово втрутилася в наші вибори; як в ході цього втручання вони зробили кілька підходів до кампанії Трампа, і кампанія Трампа вітала це, не уникаючи іноземної участі в наших виборах, повністю використовувала його", - сказав Шифф.

У свою чергу, голова юридичного комітету Джеррольд Надлер заявив: "Будь-хто інший, хто діяв таким чином - якби він не був чинним президентом - зіткнувся б з кримінальним переслідуванням, зіткнувся б з обвинуваченнями".

"Тільки думка офісу юрисконсульта про те, що ви не можете звинуватити чинного президента, врятувала або рятує президента від обвинувального висновку. Тому що були знайдені істотні докази всіх елементів цих злочинів", - додав він.

За його словами, цього тижня демократи планують відправитися в суд, вимагаючи надати їм матеріали Великого журі, пов'язані з доповіддю Мюллера. Демократи також попросять суд привести у виконання повістку, яка вимагає свідчень колишнього юрисконсульта Білого дому Дона Макгалі. Ці запити надійдуть до суду в четвер або п'ятницю, уточнив Надлер.

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі також назвала слухання Мюллера перемогою демократів, але відхилила заклики почати процедуру імпічменту проти президента, заявивши, що процес передчасний.

"Моя позиція завжди полягала в тому, що будь-яке рішення, яке ми приймаємо щодо цього, має бути зроблене при наявності дуже сильної підтримки", - сказала вона.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА