08:32 07.09.2019

Невдачею закінчилася посадка індійського місячного модуля на поверхню природного супутника Землі

2 хв читати
Невдачею закінчилася посадка індійського місячного модуля на поверхню природного супутника Землі

Під час спуску місячного апарату Індії Vikram ("Вікрам") на поверхню природного супутника Землі в п'ятницю ввечері з ним був втрачений зв'язок, повідомила Індійська організація космічних досліджень (ISRO).

За наявними даними, зв'язок було втрачено, коли посадковий модуль знаходився на висоті п'яти кілометрів.

"Спуск "Вікрама" здійснювався за планом, але на висоті 2,1 км почали спостерігатися відхилення від нормальних даних. Потім зв'язок апарату з наземною станцією було втрачено. Дані аналізуються", - повідомив глава ISRO Кайласавадіву Сиван.

Посадка планувалася на високій рівнині між двома місячними кратерами - Манціні С і Сімпелій N, які знаходяться в районі Південного полюса, який поки ніхто ніколи не досліджував.

Посадковий модуль повинен був доставити на поверхню Місяця невеликий шестиколісний місяцехід Pragyan ("Прагьян") вагою 27 кг.

У разі успіху місії Індія повинна була стати четвертою країною в світі після СРСР, США і Китаю, яка здійснила м'яку посадку космічного апарату на поверхню природного супутника Землі.

За спуском посадкового модуля спостерігав прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, який прибув у Центр управління польотами ISRO в Бангалор.

Як повідомлялося, в понеділок Vikram успішно відокремився від автоматичної міжпланетної станції Chandrayaan-2 ("Чандраян-2"), виведеної на орбіту Місяця 20 серпня. Наразі він продовжує обертатися навколо Місяця.

За словами індійських вчених, південні приполярні райони Місяця представляють особливий інтерес, оскільки в порівнянні з Північним полюсом велика частина їх поверхні знаходиться в тіні. І саме в цих районах, що знаходяться у вічній тіні, існує ймовірність виявити водяний лід. Крім того, в південній полярній області є кратери, що представляють собою "холодні пастки", котрі містять залишки матеріалу ранньої сонячної системи.

Як повідомлялося, 22 липня Індія здійснила запуск до Місяця автоматичної міжпланетної станції Chandrayaan 2 за допомогою важкої триступеневої ракети GSLV Mk-III з пускового майданчика Космічного центру імені Сатіша Дхавана, розташованого на острові Шріхарікота в Бенгальській затоці. Після серії маневрів 20 серпня станція вийшла на орбіту Місяця.

Місія Chandrayaan 2 є продовженням індійської місячної програми. У 2008 році до Місяця вже був відправлений апарат Chandrayaan 1, який виконував роль орбітальної дослідної станції.

Вартість проекту Chandrayaan 2 становить близько $ 125 млн.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА