21:48 08.10.2019

Чумак застерігає дислокованих у Золотому бійців ЗС України і прибулих туди ветеранів війни на Донбасі від кримінальних порушень

3 хв читати
Чумак застерігає дислокованих у Золотому бійців ЗС України і прибулих туди ветеранів війни на Донбасі від кримінальних порушень

Головний військовий прокурор України Віктор Чумак обіцяє належну правову реакцію на будь-які правопорушення, які можуть бути здійснені в Золотому (Луганська обл.), як прибулими туди цивільними щодо українських військових, так і військовослужбовцями стосовно демонстрантів.

В ефірі радіо НВ у вівторок ввечері, коментуючи можливий розвиток ситуації в Золотому, куди прибула група громадян-ветеранів війни на Донбасі, які вважають розведення військ від лінії зіткнення сторін неправильним кроком, Чумак сказав: "Якщо протидія буде здійснюватися громадянами України мирним способом шляхом проведення мітингів і демонстрацій, якщо не буде застосовуватися сила, це абсолютно нормально. Поки вони не будуть вчиняти дії, щодо кримінальних правопорушень, це їх право - говорити, з чим вони згодні, або ні".

Разом з тим, головний військовий прокурор підкреслив: "Якщо якісь дії кримінального характеру будуть відбуватися військовими щодо цих людей, на це теж буде реагування, якщо ці люди будуть здійснювати якісь дії стосовно військовослужбовців, і (дії - ІФ) будуть потрапляти під ознаки правопорушень, передбачених Кримінальним кодексом, тут теж треба буде реагувати".

Як повідомлялося, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив про досягнення на зустрічі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі домовленості про початок розведення військ в с.Петрівському і м.Золотому. Тоді ж спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Зайдік повідомив, що 7 жовтня розпочнеться розведення сил і засобів в Золотому і Петрівському, що було визначено на засіданні ТКГ.

6 жовтня лідер "Нацкорпусу" Білецький разом з ветеранами російсько-української війни прибули в Золоте, де заявили про готовність захищати селище в разі відведення українських військ. У відеозверненні, опублікованому на сторінці "Нацкорпусу" в YouTube, він заявив: "Сьогодні ми тут, усього кілометр залишився до Золотого. Тут сотні молодих хлопців, літніх жінок з Золотого, Сєвєродонецька, всієї Луганщини, які запросили нас. І ми сьогодні організували великий автопробіг на підтримку українського Золотого", - розповів політик.

При цьому він підкреслив, що ветерани, які в 2014 р взяли в руки зброю для того, щоб боротися за країну, приїхали сьогодні в Золоте і залишаться тут "навіть якщо влада кине їх напризволяще, навіть якщо будуть виведені війська".

Разом з тим, 7 жовтня міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що розведення сил і засобів в Золотому і Петрівському (Луганська обл.) не розпочалося, оскільки кілька днів тому ці населені пункти піддалися обстрілу.

Вже увечері 8 жовтня Білецький заявив, що ветерани залишаться на лінії зіткнення у Золотому доти, поки керівництво України офіційно не відмовиться від ідеї відведення військ і "формули Штайнмаєра", або до повернення ЗС України на позиції в разі, якщо відведення все-таки відбудеться. "Якщо армія буде відведена, ми залишаємося рівно доти, поки армія не повернеться в ці українські населені пункти", - сказав він.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА