10:48 24.10.2019

ДІЯРУ і Держцентр з ядерної та радіаційної безпеки очікують реакції міжнародних партнерів на перепідпорядкування інспекції Мінекоенерго

2 хв читати

Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (НТЦ ЯРБ) та Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ) направили західним партнерам свою позицію щодо рішення уряду України передати ДІЯРУ в перепідпорядкування Міністерству енергетики та охорони навколишнього середовища.

"Роль і вклад міжнародних організацій та іноземних партнерів у створення в Україні незалежного ядерного регулятора надзвичайно велика. Тому вважаємо, що в цій ситуації важливим і, можливо, визначальним є також створення політично коректного, виваженого, але, водночас, ємкого діалогу з колегами із США, ЄС та низки міжнародних фінансових установ", - йдеться в заяві на сайті НТЦ ЯРБ.

У Державному центрі з ядерної та радіаційної безпеки зазначили, що його спільну з ДІЯРУ позицію направлено міжнародним партнерам 22 жовтня.

"Наразі очікуємо офіційної реакції міжнародних фінансових установ, посольств та державних установ країн-партнерів щодо ситуації в Україні з ядерним регулятором", - зазначається на сайті.

У відомстві також висловили сподівання, що рішення уряду про перепідпорядкування ДІЯРУ Мінекоенерго є прикрою помилкою і Кабмін вживе заходів для відновлення незалежності ядерного регулятора. Водночас зазначили, що незалежно від того, як вирішиться ситуація, Україна зазнає репутаційних втрат.

Як повідомлялося, Кабмін віддав ДІЯРУ в підпорядкування Мінекоенерго. Внесення змін до схеми спрямування і координації центральних органів виконавчої влади Кабміну через його відповідних членів закріплено постановою №879 від 20 жовтня 2019 року, текст якої оприлюднено на урядовому порталі.

Раніше Українське ядерне товариство (УЯО) заявило, що таке перепідпорядкування прямо суперечить низці законів України, міжнародних конвенцій і гарантійним угодам між Україною та ЄБРР, ратифікованим Верховною Радою. Крім того, таке рішення порушує міжнародні зобов'язання країни, зокрема ратифіковану Україною конвенцію про ядерну безпеку та об'єднану конвенцію про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та безпеку поводження з радіоактивними відходами, а також може прямо призвести до крос-дефолту в EUR600 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА