17:21 29.10.2019

Підсумки роботи ТКГ відкрили шлях до нормандського саміту

3 хв читати
Підсумки роботи ТКГ відкрили шлях до нормандського саміту

Підсумки роботи Тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на сході України останнім часом дали змогу відкрити шлях до зустрічі у "нормандському форматі" на рівні глав держав, на якій, як вважає представник України у ТКГ Леонід Кучма, можна буде узгодити дорожню карту досягнення миру в Україні.

"Підсумки роботи ТКГ за останній період відкрили шлях до зустрічі у "нормандському форматі" на найвищому рівні, де, на думку Леоніда Кучми, можливе погодження дорожньої карти досягнення миру в Україні", - написала прес-секретар представника України у ТКГ Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook за підсумками засідання ТКГ у Мінську у вівторок.

За її словами, після розведення сил біля Золотого (Луганська обл.) наступним кроком має стати розведення сил та засобів на ділянці поблизу Петрівського (Донецька обл.), за умови семиденної тиші.

"Сьогодні Тристороння контактна група отримала інформацію щодо початку розведення сил та засобів на ділянці у районі населеного пункту Золоте. Відповідно до рамкового рішення ТКГ від 2016 року наступним кроком має стати розведення сил та засобів на ділянці у районі населеного пункту Петрівське - за умови семиденного дотримання режиму тиші", - зазначила Оліфер.

Водночас за межами цих ділянок ситуація з безпекою залишається напруженою. Безперешкодний доступ СММ ОБСЄ до всієї території України внесено до мандата місії, Київ вимагає забезпечення допуску патрулів СММ до всієї території ОРДЛО, зазначила прес-секретар Кучми.

Крім того, українська сторона наголосила, що врегулювання політичного блоку питань можливе тільки після повного вирішення блоку питань із безпеки Мінських угод, разом із врегулюванням проблеми контролю над українсько-російським кордоном.

У гуманітарній підгрупі роботу зосереджено на звільненні утримуваних осіб.

Підгрупа із соціально-економічних питань (у засіданні взяли участь представники МКЧХ і ЮНІСЕФ) розглядала ситуацію зі стабільним водопостачанням жителів усього Донбасу. "З огляду на початок опалювального сезону, конструктивне вирішення цієї проблеми є особливо важливим", - написала Оліфер.

Як повідомлялося, о 12:00 вівторка, 29 жовтня, у зоні проведення Операції об'єднаних сил (ООС) на ділянці №2 у районі населеного пункту Золотого-4 Луганської області розпочався процес розведення з обох сторін (дзеркально) сил та засобів, повідомили у прес-центрі ООС. Про це було поінформовано ТКГ, засідання якої відбувалося цього дня у Мінську.

Крім того, спецпредставник ОБСЄ у ТКГ із врегулювання ситуації на сході України Мартін Зайдік підтвердив початок розведення сил та засобів у Золотому.

Представник Росії у ТКГ Борис Гризлов заявив журналістам у Мінську, що "сьогодні контактна група узгодила дату розведення сил і засобів у Петрівському". Водночас він не назвав дати.

Селище Золоте у Луганській області поряд із населеним пунктом Петрівським у Донецькій області - дві пілотні ділянки, де має бути розведено сили протиборчих сторін на Донбасі.

У вівторок, 29 жовтня розведення сил та засобів розпочалося у селищі Золому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА