16:47 04.11.2019

Кабмін звільнив главу ДКАУ після його спроби зняти гендиректора "Південмашу"

2 хв читати
Кабмін звільнив главу ДКАУ після його спроби зняти гендиректора "Південмашу"

Уряд на засіданні 3 листопада звільнив главу Державного космічного агентства України (ДКАУ) Павла Дегтяренка й оголосив конкурс на цю посаду, йдеться в повідомленні на сайті Кабінету Міністрів.

Депутат Олексій Гончаренко (фракція "Європейська солідарність") у своєму телеграм-каналі уточнив, що обов'язки глави ДКАУ тимчасово виконуватиме заступник Володимир Міхеєв, який до приходу в агентство наприкінці 2015 року працював у харківському "Комунарі".

Як повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді, 30 жовтня Дегтяренко підписав наказ про припинення контракту з гендиректором держпідприємства "Виробниче об'єднання "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" ("Південмаш", Дніпро) Сергієм Войтом, тимчасово поклавши ці обов'язки на директора Павлоградського механічного заводу "Південмашу" Володимира Кириченка.

ДП "Південмаш" у понеділок на своєму сайті заявило, що Дегтяренко вже наступного дня, 31 жовтня, скасував наказ про звільнення Войта, опублікувавши відповідний наказ глави ДКАУ.

Войт виступав проти пропозиції держпідприємства "КБ "Південне" передати цьому КБ повноваження зі стратегічного й оперативного управління "Південмашем", додав співрозмовник агентства.

"Питання не в тому, ефективно чи неефективно управляв Войт "Південмашем". Питання в тому, чому Дегтяренко ухвалив це кадрове рішення саме зараз, коли в процесі реалізації перебуває передання самого ДКАУ з підпорядкування Кабміну в підпорядкування Мінекономіки та зроблено спробу передати управління підприємством КБ "Південне", - зазначив співрозмовник.

Він додав, що, за наявною інформацією, голова Дніпропетровської облдержадміністрації також відкликав свій лист-погодження на звільнення гендиректора "Південмашу" від 28 жовтня.

Крім того співрозмовник агентства зазначив, що в жовтні "Південмаш" отримав попереднє замовлення від приватної американської компанії Firefly Aerospace на виробництво деталей для ракет (100 камер згоряння, 500 агрегатів автоматики та 40 турбонасосів), оцінюване в $15 млн, яке в рамках курсу на співпрацю змогло б істотно поліпшити фінансове становище підприємства.

ДП "Південмаш" - одне з ключових підприємств ракетно-космічної промисловості України, відомий у світі виробник ракетоносіїв і супутників цивільного, наукового та військового призначення. У зв'язку з розривом традиційної кооперації в умовах анексії Криму та воєнних дій на Донбасі всі останні роки понад 50% виробничих потужностей підприємства перебувають у стані фактичного простою.

"Південмаш" у 2018 році наростив виручку в 2,8 разу - до 1,31 млрд грн, скоротивши чистий збиток утричі - до 98,6 млн грн.

ДП "КБ "Південне" - основний науковий центр України, який володіє передовими космічними технологіями, відомий у світі розробник ракетно-космічної техніки. Сьогодні КБП постачає на експорт понад 80% продукції та послуг, серед основних партнерів - США та країни ЄС.

КБ "Південне" в 2018 році збільшило виручку на 35,5% - до 2,657 млрд грн, однак його чистий прибуток знизився в 16,5 разу - до 19,1 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА