13:40 10.12.2019

Антиконституційних речей ви від мене не почуєте, українська - єдина державна мова - Монахова

2 хв читати
Антиконституційних речей ви від мене не почуєте, українська - єдина державна мова - Монахова

Урядова уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова зазначає, що в побуті люди можуть спілкуватися будь-якою мовою, але під час спілкування громадянина з державою необхідно використовувати українську.

"Хочу зазначити, що якою мовою людина розмовляє з дітьми або батьками, зі своїми друзями, якою мовою вона пише вірші чи листи, пише в соціальних мережах, молиться богу - це її особистий вибір. Водночас якщо людина постає перед державою як громадянин, і звертається до держави: захисти мене, навчи мене, вилікуй мене, дай мені роботу, то тут держава вимагає використання державної мови", - сказала вона на прес-конференції у вівторок у Києві.

Монахова наголосила, що державна мова - це державотворчий фактор, що не буває держави без мови.

"Стаття Конституції України №10 говорить про те, що у нас одна єдина державна мова - це українська мова. Антиконституційних речей ви від мене не почуєте", - додала омбудсмен.

"Моє основне завдання як уповноваженої із захисту державної мови - забезпечити права громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою", - наголосила вона.

За її словами, першим кроком в її роботі стане запуск секретаріату мовного омбудсмена. У його структурі буде юридичний відділ, відділ лінгвістичної експертизи і низка інших підрозділів. Крім того, при секретаріаті буде створено громадську колегію.

Серед іншого, вона зазначила, що у співпраці з Міністерством освіти і науки необхідно буде створювати безкоштовні курси з вивчення української мови. Також у співпраці з Міністерством культури, молоді та спорту створюватимуться програми із просування мови через заходи у сфері мистецтва. Крім того, буде співпраця і з Міністерством закордонних справ, оскільки, на думку Монахової, українська мова потребує захисту і за кордоном.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА