10:57 12.12.2019

Банер на півсектора з закликом до Італії звільнити нацгвардійця Марківа розгорнули фани на матчі "Шахтар" - "Аталанта" в Харкові

2 хв читати
Банер на півсектора з закликом до Італії звільнити нацгвардійця Марківа розгорнули фани на матчі "Шахтар" - "Аталанта" в Харкові

Під час матчу Ліги чемпіонів між українським "Шахтарем" та італійською "Аталантою" українські вболівальники розгорнули на трибуні банер із закликом до влади Італії звільнити засудженого судом м. Павія до 24 років позбавлення волі військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа.

Уболівальники розгорнули банер із написами L Italia, libera Vitaliy! #FreeMarkiv - "Італія, звільни Віталія Марківа!" і фотографією Марківа на тлі кольорів італійського й українського прапорів на центральній трибуні стадіону "Металіст" у Харкові. Розтягнутий банер мав великі розміри й за шириною повністю накрив увесь сектор, а за висотою - щонайменше 10 рядів.

Як повідомлялося, 11 грудня донецький "Шахтар" програв італійській "Аталанті" на своєму полі з рахунком 0: 3 у завершальному турі групового етапу Ліги чемпіонів, вибув із боротьби в цьому турнірі й навесні гратиме в плей-оф Ліги Європи. У підсумку "Шахтар" із третього місця потрапляє до 1/16 фіналу Ліги Європи.

Нацгвардійця Марківа, який має подвійне громадянство України та Італії, затримали в Італії 30 червня 2017 року за підозрою у вбивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

Прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення за сприяння в умисному вбивстві Роккеллі. Згідно з аргументами сторони обвинувачення, старший сержант Нацгвардії України Марків не скоював злочину вбивства, але інформував керівництво НГУ про рух цивільних осіб біля фабрики Zeus Ceramica, а ті, у свою чергу, контактували з військовими Збройних сил України, які, за твердженням прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.

12 липня італійський суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, визнавши його винним у сприянні умисному вбивству італійського фотокореспондента Роккеллі в 2014 році.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що рішення італійського суду буде оскаржено.

24 липня президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з головою Ради міністрів Італійської Республіки Джузеппе Конте, під час якої співрозмовники обговорили і вирок суду Марківу.

Глава Української держави запропонував правову допомогу Україні в проведенні ґрунтовної спільної експертизи обставин смерті фотокореспондента Роккеллі. Він висловив занепокоєння невиправдано жорстким рішенням суду і наголосив на важливості неупередженого розгляду цієї справи італійським Апеляційним судом.

24 вересня під час зустрічі з Конте в Нью-Йорку Зеленський запропонував створити спільну слідчу групу для з'ясування обставин загибелі Роккеллі, в причетності до якої звинувачують Марківа. Президент України зазначив, що очікує всебічного та об'єктивного розгляду справи Марківа.

21 листопада в Офісі президента України повідомили, що розгляд поданої напередодні апеляції на вирок Марківа очікується навесні 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

Ювенальні прокурори: 537 дітей загинули в Україні в результаті збройної агресії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА