12:53 29.01.2020

РФ під час анексії Криму використовувала "живі щити", "зелених чоловічків" і віроломство, вчинивши військові злочини, - дослідження

3 хв читати
РФ під час анексії Криму використовувала "живі щити", "зелених чоловічків" і віроломство, вчинивши військові злочини, - дослідження

Російська Федерація під час незаконної анексії Криму в 2014 році вчинила військові злочини і порушила міжнародне право, використовуючи "живі щити", "зелених чоловічків" і віроломство, зазначається у висновках проведеного представництвом президента України в Криму і правозахисниками дослідження під назвою "Окупація Криму: без знаків, без імені, ховаючись за спинами цивільних".

"По-перше, ми аналізували питання використання "живих щитів" під час оточення, блокування та захоплення військових частин Збройних сил України, адміністративних будівель. Використання "живих щитів" ще не стояло в практиці Міжнародного кримінального суду. Такі факти, звісно, вже були, але "живі щити" переважно використовували організовані збройні групи, а не держави. РФ використовувала саме такий заборонений метод ведення війни", - сказав на прес-конференції в середу в Києві постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич.

Він зазначив, що ключовим у цьому є суб'єктивний намір досягти військової переваги, використовувати цивільних осіб для цього і щоб уникнути застосування сили з боку українських військових.

Другим головним злочином під час анексії Криму Кориневич назвав використання "зелених чоловічків" - військових у формі без розпізнавальних знаків. "Так, такі випадки були у світовій історії, але знову-таки це не було з боку держав. Для міжнародного права взагалі ніколи не стояло таке питання, чи повинні збройні сили держави мати відповідні відзнаки, і це є порушенням міжнародного права", - пояснив він.

Постпред Зеленського в Криму зазначив, що третім основним злочином із боку РФ було здійснення віроломства, незаконного використання емблем, уніформи Військово-Морських сил України й української міліції під час блокування й захоплення об'єктів на півострові в 2014 році.

Адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко розповів, що в дослідженні було використано матеріали моніторингових візитів правозахисників, опитували очевидців, зокрема серед внутрішньо переміщених осіб, які були свідками блокування, захоплень українських військових об'єктів у Криму, використання уніформи правоохоронні органів Україна російськими військовими. Також було використано відеоматеріали, яких немає в публічному доступі, і вони поки що є закритими в інтересах слідства.

Прокурор АРК Ігор Поночовний зазначив, що це дослідження багато в чому допомагає правоохоронцям зрозуміти цілісну картину того, що відбувалося на початку 2014 року в Криму. "Сподіваюся, що результати цього дослідження ляжуть в основу тих обвинувачень, які буде висунуто і представникам держави-окупанта, і представникам окупаційної адміністрації в Криму", - наголосив він.

Юрист Регіонального центру з прав людини Віталій Набухотний зазначив, що кейс з окупації Криму є першим із моменту створення ООН, коли "одна держава відкрито визнає, що захопила територію іншої держави".

"І виникає багато складнощів, тому що багато норм міжнародного права отримують своє перше застосування саме в зв'язку з кримської ситуацією", - зазначив.

За його словами, це дослідження є основою повідомлення, яке було спрямовано до Міжнародного кримінального суду в лютому 2019 року, і стосувалося питання використання цивільного населення під час блокування й штурмі військових баз ЗСУ в Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДТЕК планує відновити електропостачання знеструмлених споживачів Святошинського району Києва протягом двох годин

Дрони СБУ уразили дві нафтобази в Смоленській області - джерело

ВАКС стягнув у дохід держави квартири, автівки та літаки окупаційного голови Запорізької області

Окупанти завдали удару по місцю зберігання несправної автотехніки в Одесі, жертв немає - Сили оборони півдня

ДТЕК має намір до кінця дня підключити знеструмлених споживачів після ранкової атаки в Одесі

Мінсоцполітики України презентувало демографічну стратегію до 2040 року

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА