14:39 29.01.2020

Шокін вимагає від ДБР залучити Байдена до кримінальної відповідальності - заява

2 хв читати
Шокін вимагає від ДБР залучити Байдена до кримінальної відповідальності - заява

Екс-генпрокурор України Віктор Шокін вимагає від Державного бюро розслідувань відкрити кримінальне провадження щодо екс-віце-президента США Джозефа Байдена за незаконний вплив на нього як на генпрокурора України.

"Прошу внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань про вчинення громадянином Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом на території України і за її межами щодо мене кримінального правопорушення, а саме втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, відповідальність за яке передбачено ч. 2 с. 343 КК України. Негайно розпочати досудове розслідування і надати слідчим ДБР письмові вказівки", - йдеться в заяві Шокіна на ім'я т.в.о. директора ДБР, переданій агентству "Інтерфакс-Україна" адвокатами екс-генпрокурора.

Шокін зазначає, що погодився залишити посаду генпрокурора України внаслідок тиску Байдена.

"Протягом останніх місяців 2015 року та перших 2016 року Джозеф Байден, використовуючи своє службове становище, декілька разів особисто прибував до України з офіційними візитами, маючи на меті проведення з керівниками держави переговорів щодо мого усунення з обійманої посади і, як наслідок, згортання об'єктивного розслідування кримінальних проваджень за фактами протиправної діяльності осіб, пов'язаних із компанією Burisma Holding Limited (Кіпр), зокрема сина зазначеного високопосадовця", - пише Шокін у заяві.

За словами екс-генпрокурора, Байден вимагав звільнити його в обмін на безперешкодне надання Україні державної гарантії США на суму $1 млрд.

Дії Байдена, звертає увагу Шокін, можуть розглядатися як тиск згідно з науково-правовим висновком International Low Association від 18 квітня 2017 року, наданим доктором юридичних наук професором Мережком - віце-президентом ПАРЄ наразі.

Також факти незаконного впливу Байдена на екс-генпрокурора підтверджують результати незалежного міжнародного журналістського розслідування під назвою UkraineGate, проведеного й оприлюдненого французьким інтернет-виданням Les-Crises.fr.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА