09:58 02.03.2020

Генпрокурор України: До кінця тижня планується продовжити угоду про роботу слідчої групи щодо МН17

3 хв читати
Генпрокурор України: До кінця тижня планується продовжити угоду про роботу слідчої групи щодо МН17

Українські слідчі продовжать роботу в спільній слідчій групі з розслідування катастрофи МН17, угоду про продовження роботи буде підписано до кінця поточного тижня, повідомив генеральний прокурор України Руслан Рябошапка.

"Наприкінці цього тижня планується підписання продовження угоди про слідчу групу, й ми також продовжимо цю угоду. Наші прокурори повною мірою представлені в цій слідчій групі, вони професійні, можуть співпрацювати та кваліфіковано працювати в цій слідчій групі", - сказав Рябошапка журналістам у понеділок у Києві, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, літак, що летів із Амстердама до Куала-Лумпура рейсом MH17, був збитий 17 липня 2014 року в небі на сході України. На його борту перебували 298 людей, усі вони загинули. Із них - 192 піддані Нідерландів (один мав і громадянство США), 44 громадянина Малайзії, серед яких 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 - Індонезії, 10 – Великої Британії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один - Нової Зеландії.

Розслідування встановило, що лайнер був збитий із непідконтрольної уряду України території ракетою "Бук".

На прес-конференції 19 червня минулого року голова Національної прокуратури Королівства Нідерланди Фред Вестербеке заявив, що "цих чотирьох осіб підозрюють у тому, що співпрацювали в липні 2014 року, що призвело до того, що було збито пасажирський літак", згадавши Ігоря Гіркіна, Сергія Дубінського, Олега Пулатова, громадян Російської Федерації, та Леоніда Харченка, громадянина України.

Їм висувають обвинувачення у вбивстві, оскільки вони "навмисне піддали літак небезпеці". Згідно з висновками прокуратури, вони надали "командиру(ам) і екіпажу" ракети "Бук", телефони й інформацію про точне місце для запуску ракети. Крім того, підозрювані контролювали транспорт і брали участь у приховуванні "Бука" й екіпажу.

"Ніхто з них не натиснув кнопку сам, але вони тісно співпрацювали з метою доставки озброєння, і тому їх можна вважати підозрюваними в тому, що вони причетні до збиття МН17", - сказав він.

Вестербеке зазначив, що, згідно з кримінальним законодавством Нідерландів, якщо навіть людина не була присутня під час скоєння злочину, але була причетна до нього, вона також є винною.

Крім того, прокурор знову заявив, що слідство встановило "участь Російської Федерації, коли йдеться про те, що МН17 був збитий, тому що вони надали зенітну установку, яку було використано, щоб збити МН17". "Ми маємо всі матеріали, які це підтверджують", - наголосив він.

Зокрема, слідство стверджує, що ракетна установка, з якої було збито авіалайнер, перебувала в користуванні 53-ї зенітно-ракетної бригади РФ, яка дислокується в Курську.

Пізніше стало відомо, що найімовірніше Олег Пулатов буде представлений у суді двома адвокатами з Нідерландів. Стосовно інших такої інформації немає.

Суд розпочнеться 9 березня в судовому комплексі Схіпгола незалежно від того, будуть на процесі чи ні самі підозрювані або їхні представники.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА