15:46 10.03.2020

Деякі питання про примусове направлення на обсервацію або карантин через підозри на коронавірус в Україні не врегульовані законодавством - юрист

2 хв читати

Деякі питання про примусове направлення громадян на обсервацію або карантин через підозри на коронавірус не врегульовані законодавством, зазначає адвокат юрфірми "Ілляшев та Партнери" Алла Цимановська.

"Наприклад, як у момент прибуття пасажира до України визначити, що підвищена температура - це ознака захворювання на коронавірус, а не, скажімо, ГРВІ, реакція пасажира на довгий переліт чи інші обставини?" - прокоментувала Цимановська агентству "Інтерфакс-Україна", зазначивши, що згідно із законодавством, це можна визначити лише після медичного огляду і тестування (відбору біологічних зразків).

"Це означає, що пасажиру потрібно підкоритися та їхати до спеціалізованої лікарні. Підтвердити, що той чи інший пасажир справді мав контакт із інфікованими, можливо лише у разі, якщо пасажир добровільно про це повідомить. В іншому випадку підтвердити цей факт неможливо. Проте, непокору прикордонникам і медикам, які працюють на контрольно-пропускних пунктах і відмову пасажира від медогляду можуть розцінити як порушення санітарного законодавства, за що передбачена адміністративна, дисциплінарна, цивільно-правова та кримінальна відповідальність", - зазначила адвокат.

Як нагадала Цимановська, на прикордонних контрольних пунктах функціонують спеціальні санітарно-карантинні підрозділи, прикордонні інспекційні пости. Державна прикордонна служба України ввела перевірку температури тіла пасажирів на всіх контрольно-пропускних пунктах країни. Скринінг роблять безконтактним способом за допомогою спеціальних інфрачервоних термометрів.

"Відповідно до ст. 28 закону "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", особи, у яких підтверджується особливо небезпечна інфекційна хвороба, в разі відмови від госпіталізації підлягають примусовому стаціонарному лікуванню, а носії збудників зазначених хвороб та особи, які мали контакт із такими хворими - обов'язковому медичному нагляду та карантину у встановленому порядку", - зазначає адвокат "Ілляшев та Партнери".

Відповідно, пасажири, які прибули з країни, в якій зареєстровано випадки захворювання коронавірусом COVID-19, за наявності симптомів захворювання, а також у разі контакту з інфікованими, підлягають негайній ізоляції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА