15:01 23.03.2020

Суд у справі МН17 надав захисту Пулатова час підготуватися до слухання 8 червня, а представникам рідних загиблих - доступ до матеріалів справи

3 хв читати
Суд у справі МН17 надав захисту Пулатова час підготуватися до слухання 8 червня, а представникам рідних загиблих - доступ до матеріалів справи

Суд у справі про збитий МН17 дав змогу захисту одного з чотирьох обвинувачених - Олега Пулатова вивчити матеріали справи з тим, щоб підготувати свою позицію до засідання, призначеного на 8 червня, а представникам рідних загиблих - обмежений доступ до офіційних матеріалів справи.

Відповідне рішення було оголошено в понеділок у судовому комплексі Схіпгола, в якому відбувається судовий процес.

Засідання відбулося лише за участю зацікавлених сторін - головуючого судді Гендріка Стейнгауса (Hendrik Steenhuis) і двох запасних суддів, одного прокурора та одного представника рідних і близьких загиблих. Ні преси, ні інших спостерігачів за процесом не було через введені через епідемію коронавірусу обмежувальні заходи.

Відсутній також захист Пулатова. Як повідомив головуючий суддя, вони стежитимуть за судовим процесом через лайф-стрім, який відбувався на веб-сайті суду.

Як відомо, у трагедії МН17, в якій загинуло 298 осіб, обвинувачують чотирьох: трьох громадян Росії та одного українця – Ігора Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубінського, Олега Пулатова та Леоніда Харченка.

На початку засідання суддя нагадав, що справи проти чотирьох обвинувачених розглядають одночасно, але не разом, що означає, що "кожна окрема справа під час слухань буде предметом для окремої доповіді", однак "ці доповіді наповнені однаковим змістом".

Стейнгаус також нагадав про зміст заявлених раніше запитів із боку захисту Пулатова, зазначив, що адвокати попросили більше часу, щоб вивчити всі 36 тисяч сторінок справи та інші докази з тим, щоб на наступному засіданні, яке заплановане на 8 червня, бути здатними представити свою позицію. "Обвинувачення та захист повинні мати рівні можливості, щоб надати свою думку про розслідування. Внаслідок обмеженого часу захист не мав можливості підготуватися і не здатний реагувати відповідним чином на запити обвинувачення. Питання про проведення додаткового розслідування також може обговорюватися на засіданні 8 червня", - сказав він.

Іншим рішенням суд задовольнив клопотання представників рідних загиблих, давши їм обмежене право доступу до офіційних документів справи, які лягли в основу обвинувачення. Водночас вони не матимуть права робити копії, показувати їх своїм клієнтам або кому-небудь ще. "Надання права до документів на цій стадії може привести до попереднього оприлюднення деталей слідства, що може вплинути на показання потенційних майбутніх свідків, які можуть бути під їхнім впливом. Такий ризик не в інтересах будь-якої зі сторін цієї справи", - пояснив Стейнгаус таке рішення.

Він наголосив, що представники рідних матимуть доступ до цих документів, що "дасть змогу їм зрозуміти, чи вони хочуть отримати доступ до інших документів, і якщо це так, то до яких саме". "Ці документи будуть доступні лише для представників, що дасть змогу уникнути ризику попереднього оприлюднення деталей слідства", - мотивував своє рішення суддя.

Як відомо, судовий процес у справі МН17 розпочався в Нідерландах 9 березня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА