19:22 29.04.2020

Україна має сконцентрувати торгівлю товарними деривативами на першому етапі на окремому майданчику

3 хв читати
Україна має сконцентрувати торгівлю товарними деривативами на першому етапі на окремому майданчику

Україна має ухвалити законодавство та впровадити регулювання діяльності з організації та торгівлі товарними деривативами, сконцентрувати торгівлю на першому етапі на окремому майданчику, зазначається в дослідженні проекту USAID "Трансформація фінансового сектора", презентованому в середу.

Результати опитування учасників зернового ринку в рамках дослідження засвідчили, що 40% виробників непокоїть порушення закону під час використання деривативів.

"Щоб зменшити ці побоювання, потрібно впроваджувати максимально чітке та прозоре законодавство. Зокрема, таке законодавство має врегулювати визначення деривативних контрактів, їх оборот, вимоги до біржі товарних деривативів, правила податкового обліку. Щоб мати впевненість у тому, що деривативні контракти буде виконано, необхідно впровадити такі механізми, як ліквідаційний неттинг і остаточність розрахунків", - ідеться в рекомендаціях дослідження.

Крім цього, в USAID зазначають, що потрібно законодавчо врегулювати діяльність центрального контрагента та торгового репозиторію, щоб забезпечити необхідною фінансовою інфраструктурою торгівлю деривативами. Комплексно врегулювати ці питання, на думку експертів USAID, у разі ухвалення може зареєстрований у ВР законопроект №2284.

У рекомендаціях проекту також ідеться про концентрацію торгівлі товарними деривативами на першому етапі на окремому майданчику, оскільки конкуренція між багатьма торговельними майданчиками не сприяє створенню ліквідного ринку.

"Практично завжди, коли в країнах, що розвиваються, вдавалося створити успішний ринок, торгівля сконцентрувалася на обмеженій кількості торговельних майданчиків", - зазначили в USAID.

У дослідженні наголошується на важливості створення фінансової інфраструктури та логістичної інфраструктури для зберігання, постачання та контролю якості зернових як базового товару, впровадження національної програми розвитку хеджування за допомогою деривативів і додатково до запуску локальної товарній біржі в Україні можливості простого й дешевого доступу учасників українського аграрного ринку (зокрема) до міжнародних ринків деривативів.

За даними дослідження, Україна є одним із головних гравців на міжнародному ринку торгівлі зерновими, щорічно нарощуючи обсяги виробництва та експорту. Протягом 2018/2019 маркетингового року на Україну припадало 8-10% світового експорту пшениці, 15-18% кукурудзи та близько 15% експорту ячменю. За оцінками експертів, у 2018 виробництво зернових в Україні забезпечило майже 12,4% ВВП України.

"Учасники українського аграрного ринку розуміють основні ризики, з якими пов'язаний їхній бізнес, а саме ціновий, урожайний і логістичний ризики. Водночас аграріям переважно складно оцінити потенційні втрати або недоотримані доходи", - зазначили в USAID.

Так, для українських аграріїв визначальними є ризик врожайності та ціновий (ринковий) ризик. При цьому майже 56% виробників українського зерна, 23% трейдерів і 37% переробників найбільше турбує ціновий ризик. Тоді як ризик урожайності, обумовлений нестабільними погодно-кліматичними змінами, непокоїть 65% виробників.

Згідно з даними дослідження "УкрАгроКонсалт", на яке посилаються в USAID, волатильність цін на зерно у 2019 році (за 10 місяців 2019 року) становила близько 9,4% (FOB). Через такі цінові коливання прибуток учасників ринку нестабільний і непередбачуваний.

"Учасники українського ринку зернових очікують, що впровадження законодавчих змін щодо комплексного регулювання деривативних контрактів для запуску деривативів дасть змогу використовувати цей інструмент для хеджування несприятливих змін цін на зерно, поліпшити умови ціноутворення на зернові в Україні, забезпечить виконання укладених договорів і знизить ризик дефолту контрагента, створить прозорий і ліквідний ринок фінансових інструментів з єдиними правилами для всіх і додаткове хеджування будь-якого супутнього ризику (валюта, погода тощо)", - зауважили в USAID.

Дослідження ґрунтується на результатах загальнонаціонального опитування на тему перспектив використання деривативів на ринку зернових і олійних культур, яке виконали в серпні-вересні 2019 компанія "Украгроконсалт" спільно з маркетинговою компанією New Image Marketing Group на замовлення проекту USAID. В опитуванні взяли участь 570 учасників зернового ринку з усієї України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА