08:34 21.05.2020

Рада прийняла за основу законопроект про мораторій на банкрутство ДП "Енергоринок"

3 хв читати
Рада прийняла за основу законопроект про мораторій на банкрутство ДП "Енергоринок"

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про внесення змін до Кодексу України з процедури банкрутства, що передбачає захист ДП "Енергоринок" від банкрутства і створення умов для погашення заборгованості, сформованої до 1 липня 2019 року на оптовому ринку електроенергії.

За прийняття законопроекту №2390 авторства Юрія Камельчука (фракція Слуга народу) на засіданні в середу проголосували 257 народних депутатів.

Згідно із законопроектом, господарський суд відмовляє у відкритті провадження справи про банкрутство ДП "Енергоринок" і закриває таке провадження, якщо ДП виступає боржником.

Крім того, мораторій на задоволення вимог кредиторів при процедурі банкрутства, згідно із законопроектом, не поширюється на період проведення розрахунків учасників ринку електроенергії за законом про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що виникла на оптовому ринку е / е (у разі його прийняття, законопроект № 2386 - ІФ).

"Раніше протягом травня-червня 2019 року на адресу ДП "Енергоринок" від виробників електроенергії надійшло 156 претензій-вимог про термінову оплату заборгованостей за придбану електроенергію на суму понад 15 млрд грн, а також позовні вимоги на суму понад 23 млрд грн. Таким чином, у ДП є всі ознаки неплатоспроможності, що є підставою для відкриття справи про банкрутство підприємства ... Якщо ДП збанкрутує, то ми будемо мати проблему з розподілом і постачанням електроенергії", - сказав Камельчук, представляючи законопроект.

Він пояснив це тим, що в наслідок банкрутства "Енергоринку" генкомпанії повинні будуть сплатити дебіторську заборгованість на суму понад 28 млрд грн, що негативно позначиться на їх діяльності.

При цьому Камельчук підкреслив, що процедура можливого банкрутства ДП поставить під загрозу взаємне погашення учасниками ринку електроенергії заборгованостей, сформованих до 1 липня 2019 року, механізми якого передбачені законопроектом №2386 про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що виникла на оптовому ринку е / е.

"При відкритті справи про банкрутство суд вводить мораторій на задоволення вимог кредиторів, який фактично блокує механізми розрахунків", - зазначив він.

Як повідомлялося, 30 квітня Рада прийняла за основу законопроект про заходи погашення заборгованості на оптовому ринку електричної енергії (№2386), що виникла до 1 липня 2019 року, який передбачає серед іншого докапіталізацію НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго" за рахунок випуску облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП).

"Відповідно до законопроекту, відбудуться взаємозаліки між підприємствами енергосфери. Тобто, ніякі гроші нікому даруватися не будуть, за фактом, це будуть розрахунки в нуль, що дасть можливість вивести ці підприємства з кризи, з-під ризику банкрутства", - прокоментував автор законодавчої ініціативи Юрій Камельчук.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, кредиторська заборгованість підприємства станом на 31 серпня становила 28,1 млрд грн. При цьому, за даними "Енергоатома", борг "Енергоринку" перед генкомпанією до кінця 2019 року залишався на рівні близько 11,7 млрд грн, що становить 42% від загальної суми заборгованості.

Відповідно до тексту документа, після збільшення статутного капіталу "Енергоатому" і "Укргідроенерго" кредиторська заборгованість "Енергоринку" буде списана з нього у відповідному розмірі.

Списанню також підлягає заборгованість підприємств вугільної галузі перед ДП "Регіональні електричні мережі" і ДП "Укрінтеренерго", а також заборгованість зазначених постачальників перед "Енергоринком". На "Регіональні електричні мережі" припадає 42% дебіторської заборгованості колишнього оптового постачальника.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА