21:42 25.06.2020

Зростання захворюваності COVID-19 було викликано послабленням карантинних обмежень з 12 травня

3 хв читати
Зростання захворюваності COVID-19 було викликано послабленням карантинних обмежень з 12 травня

Зростання захворюваності COVID-19 було викликано послабленням карантинних обмежень з 12 травня, вважають дослідники Київської школи економіки.

"Зростання було викликане послабленням карантину з 12 травня. Ми бачимо, що з 12 травня в межах карантинного періоду пішло зростання", - сказав під час презентації оновлених даних епідеміологічної моделі Київської школи економіки (КШЕ, KSE) старший дослідник КШЕ Юрій Ганиченко.

Під час презентації він зазначив, що нині в Україні фіксується спалах захворювання COVID-19, який прогнозувала KSE.

"Ми перебуваємо в жовтому сценарії, жовтий сценарій означає, що у нас зараз спалах. Ми про це попереджали кілька тижнів тому. Тоді, на жаль, багато людей в це не вірили, але це приклад того, як модель або аналітика допомагає приймати правильні рішення заздалегідь", - сказав він.

Ганиченко повідомив, що Україна рухається за "жовтим сценарієм", який передбачає фактор помірної сезонності. Даний сценарій передбачає до 4 тис. померлих від COVID-19 станом на кінець 2020 року.

"Ці цифри надані за умови, що буде тривати розумний таргетований карантин. Якщо карантин скасувати повністю, то цифри на кінець року будуть значно більше, в рази більше", - сказав він.

Ганиченко також зазначив, що модель KSE та засновані на ній параметри введення карантинних обмежень дозволяє пом'якшити вплив збільшення кількості тестувань на зростання захворюваності.

"Якщо ви більше тестуєте, то ви можете виявити більше хворих. Але нам потрібно знати не скільки ми виявили в тестах, а скільки людей захворіли в регіоні, місті, селі. Тому ми запропонували унормувати кількість випадків на рівень тестування, тобто ділили на рівень тестування. Таким чином, це вирішує одну проблему, коли політики мають бажання приховати рівень захворюваності і вони не проводять тестування", - сказав він.

Крім того, Ганиченко повідомив, що моделювання показує, що загальна кількість випадків захворювання COVID-19 на сьогодні складає понад 150 тис., зокрема понад половина - це активні випадки, включно з безсимптомними, слабосимптомними випадками, захворювання сильної тяжкості, протестовані і не протестовані.

"Модель показує, що активних випадків понад 70 тис. За останній місяць, починаючи з кінця травня відсоток виявлення за результатами тестувань відповідає середньому в світі. Ми виявляємо, в середньому, 30% від хворих і активно хворих", - сказав він.

Ганиченко повідомив, що за умови чіткого дотримання карантинних обмежень, "можлива ситуація, коли з 1 серпня карантинні обмеження будуть пом'якшені як мінімум до кінця літа".

Зокрема, карантинних обмежень повинні дотримуватися в областях, які "негативно впливають на статистику в Україні".

"Якщо ми не будемо спостерігати зараз посилення карантинних обмежень у тих областях, які негативно впливають на середню динаміку, то кількість разів на день буде продовжувати зростати до того моменту, коли буде потрібно вводити великі карантинні обмеження", - сказав він.

Зокрема, за оцінкою KSE, погіршення ситуації в Одеській області обумовлено зростанням кількості випадків захворювання в прилеглих до Молдавії і Румунії районах. Білорусь, Росія і Молдова демонструють найбільшу кількість добових випадків на 100 тис. населення серед країн-сусідів України.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА