17:40 03.07.2020

Наступний блок судових слухань щодо МН17 розпочнеться 31 серпня

3 хв читати
Наступний блок судових слухань щодо МН17 розпочнеться 31 серпня

Наступний блок судових слухань у справі щодо МН17 розпочнеться 31 серпня о 10.00.

Відповідне оголошення в п'ятницю в судовому комплексі Схіпгол зробив головуючий суддя Гендрік Стейнгаус (Hendrik Steenhuis).

"Цей блок буде присвячений розгляду питання про можливу компенсацію рідним загиблих, а також стану додаткового розслідування", - анонсував він.

Головуючий суддя нагадав, що суд своїм рішенням від 23 березня сформулював низку запитань щодо можливого запиту про компенсацію від імені родичів. "На ці запитання частково і попередньо надала відповідь прокуратура. Адвокати рідних заявили, що підготують свою відповідь до вересня. Суд має намір використовувати блок слухань, розпочавши з 31 серпня, щоб обговорити позицію адвокатів рідних, прокуратури і захисту й ухвалити рішення, якщо в цьому буде необхідність, щоб адвокати рідних змогли направити запит щодо компенсації, якщо буде таке бажання. Рішення суду на додаток до рішення адвокатів рідних може бути важливим і для інших рідних, які можуть розглянути питання компенсації незалежно", - деталізував він.

Крім того, за словами Стейнгауса, суд 31 серпня також обговорюватиме прогрес, зроблений захистом одного з обвинувачених Олега Пулатова, щодо додаткових запитів про додаткове розслідування. "Суд також вважає за необхідне, щоб захист скерував запит про додаткове розслідування під час слухань, які розпочнуться 28 вересня. Це дає захисту майже три місяці, щоб підготуватися. Не пізніше 2 листопада має бути сформульовано запити щодо додаткового розслідування після зустрічі з Пулатовим", - оголосив суддя.

Головуючий також заявив, що суд вважає, що "до того моменту буде достатньо можливостей, щоб встановити контакт між захистом й обвинуваченим". "Суд також вважає, що Пулатов знайде можливість, щоб зустрітися. Однією з таких можливостей може бути зустріч за межами країни, в якій проживає Пулатов", - не виключив суддя.

Стейнгаус також оголосив, що повістки всім чотирьом обвинуваченим може бути спрямовано на слухання, які заплановано в 2021 році: на 15 квітня, 7 червня, 6 вересня і 1 листопада.

Під час нинішнього засідання суд оголосив рішення щодо необхідності проводити додаткове розслідування на цій фазі слухань, оскільки тоді як обвинувачення констатувало, що слідство було проведено повно, захист Пулатова запросив додаткове розслідування, зокрема щодо альтернативних, ніж "Бук", сценаріїв. Суд задовольнив низку запитів. Зокрема, буде опитано низку свідків, також за участю експертів буде проведено низку розслідувань, наприклад експерт матиме подивитися були чи ні маніпуляції з відео, перевірити розрахунки щодо можливого місця запуску ракети. Захисту також буде надано можливість з експертом, якого вони самі визначать, подивитися на реконструкцію МН17 і оцінити пошкодження.

Щодо низки запитів суд на цій стадії не ухвалив жодного рішення, зокрема ті, які стосувалися альтернативного, ніж "Бук", сценарію.

Суд також відхилив низку запитів, наприклад відмовив опитати свідків.

Як відомо, 3 березня цього року в Нідерландах розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17 Малайзійської авіакомпанії. Літак було збито в небі над Донбасом 17 липня 2016 року, загинули 289 осіб, більшість з них були громадянами Нідерландів.

Слухання відбуваються за відсутності обвинувачених - трьох громадян Росії й одного українця - Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубінського, Олега Пулатова і Леоніда Харченка.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі 298 людей, які перебували на борту, загинули.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА