16:06 20.07.2020

У Новака подвійне громадянство, підозру пред'являла польська сторона, про екстрадицію може і не йтися - керівники антикорупційних органів

3 хв читати
У Новака подвійне громадянство, підозру пред'являла польська сторона, про екстрадицію може і не йтися - керівники антикорупційних органів

У затриманого в Польщі екс-голови Державної автомобільної служби України ("Укравтодор") Славоміра Новака подвійне громадянство, необхідності його екстрадиції до України може і не бути, тому що не принципово на території якої країни відбуватиметься суд, наголошують в антикорупційних органах України.

"Наскільки нам відомо, на сьогодні у головного підозрюваного подвійне громадянство - Польщі та України", - сказав директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник на брифінгу у понеділок у Києві.

Щодо повідомлення Новаку про підозру в. о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максим Грищук повідомив: "Наразі йому пред'явила польська сторона підозру в рамках законодавства Польщі. Але інформація, яка отримана в рамках роботи спільної групи, також використана".

Ситник додав, що підозри, підготовлені в Україні антикорупційними органами, направлені до Польщі для повідомлення підозр на території Польщі. "Також деякі підозри, підготовлені польською стороною, передані нам і ми вручаємо їх на території України".

Що стосується можливої екстрадиції, то, як зазначив директор НАБУ, про неї може і не йтися: "Ми не бачимо принципової різниці, де відбуватиметься суд. Дії, які інкримінуються, спільно оцінені і нами, і нашими польськими колегами".

"Екстрадиція при тому, що є польське громадянство, не є можливою за міжнародним законодавством, але мені здається, що і не принципово в якому суді - антикорупційному (в Україні - ІФ) або в польському цю справу розглядатимуть. Ми передали всі докази і підозри, які підготували", - пояснив Ситник.

Що стосується проведення обшуків, то, за словами директора НАБУ, ці слідчі дії ще тривають.

Відповідаючи на запитання про те, чи затримано когось в Україні в рамках розслідування справи, Ситник сказав, що фактично ні: "Наразі відбуваються обшуки та вручення підозр. Питання вручення підозр, затримання та обрання запобіжного заходу координуються з нашими польськими колегами, ми самостійно рішень не ухвалюємо".

Тобто, за його словами, після закінчення проведення слідчих дій і узгодження позиції з польськими колегами будуть ухвалені процесуальні рішення.

У свою чергу в. о. керівника САП зазначив: "Ми оголосили одну підозру, що польська сторона нам передала, і ще планується низка слідчих дій, які ми наразі не можемо розголошувати".

За його словами, на території України одній людині пред'явлено підозру, у Польщі - трьом.

Як повідомлялося, НАБУ і САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі (ЦАБ) та Окружною прокуратурою здійснюють санкціоновані обшуки в Києві, Львові та на території Польщі у рамках спільного розслідування діяльності злочинної організації у сфері дорожнього господарства.

Раніше прес-секретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Жарин написав у своєму Twitter про затримання ЦАБ за обвинуваченням у корупції екс-голови "Укравтодору" Новака. Окрім нього, затримано також колишнього командира військової частини 2305 "ГРОМ" Даріуша Завадку (Dariusz Zawadka) і підприємця з Гданська.

Кабінет Міністрів України призначив Славоміра Новака в. о. голови "Укравтодору" 19 жовтня 2016 року. До цього він був депутатом польського сейму, відповідав за транспортні плани та інвестиції під час підготовки Польщі до Євро-2012. У 2011-2013 рр. обіймав посаду міністра транспорту, будівництва та морського господарства Польщі. У вересні 2019 року Кабінет Міністрів звільнив Славоміра Новака з посади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА