08:43 21.07.2020

У 2020 році створять веб-ресурс з інформацією про спектаклі театрів України - Національна спілка театральних діячів

2 хв читати
У 2020 році створять веб-ресурс з інформацією про спектаклі театрів України - Національна спілка театральних діячів

У 2020 році створять спеціалізований веб-ресурс, який буде об'ємно надавати користувачам інформацію про театральне мистецтво України, повідомили в прес-службі Національної спілки театральних діячів України (НСТДУ).

"В Україні стартував масштабний амбітний проект зі створення першого в країні Digital Theatre Archiv. Проект передбачає запуск зручного та доступного веб-ресурсу, оброблятиме і зберігатиме інформацію про спектаклі театрів України. Цифровим театральним архівом зможуть користуватися і вчені, і представники театральної громадськості, і звичайні глядачі", - йдеться у повідомленні на сайті союзу.

Проект реалізує Національна спілка театральних діячів України за підтримки Українського культурного фонду. Куратор проекту - український театрознавець, доктор мистецтвознавства, професор Ганна Веселовська.

В інформації зазначається, що в багатьох країнах процес діджиталізованого архівування та фіксації театрального процесу є вже давно. У Великій Британії, Німеччині, США, Франції діють електронні театральні архіви. Також держінститути, які займаються театрами в центральноєвропейських країнах (Інститут театру імені Збігнєва Рашевського в Польщі, Угорський театральний музей та інститут, Театральні інститути у Словаччині, Чехії, Словенії та інші) забезпечують збереження інформації на спеціальних сайтах.

"Створення єдиної театральної бази даних стане важливим і для повноцінного розуміння всіх процесів, що відбуваються в театральній сфері, місця та ролі театру в загальнонаціональному культурному контексті", - вважають у НСТДУ.

"Цей рік показав, що діджиталізація є принципово важливою не лише для збереження життєдіяльності культурних проектів, а й з позиції доступності культури. Завдяки переходу в онлайн-формати збільшується аудиторія глядачів чи слухачів, стираються кордони та відстані. І, звісно, важливим є збереження художніх творів, у разі Digital Theatre Archiv - вистав, для того, щоб на цій основі здійснювалися дослідження, відбувалися копродукції, а головне - здійснювалися глядацькі відкриття неймовірного світу театру", - зазначила виконавчий директор УКФ Юлія Федів.

НСТДУ за підтримки УКФ вже реалізував низку технічних заходів із запуску повноцінної національної театральної бази даних. До кінця 2020 року планують зібрати, обробити і розмістити на спеціалізованому веб-ресурсі інформацію про вистави театрів України за період 2015-2019 рр.

"Запустити сайт планується вже у вересні-жовтні цього року. Приєднатися до процесу організатори запрошують всі театральні колективи України різної спрямованості і різних форм власності", - йдеться у повідомленні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА