19:47 27.07.2020

Страховики ОСЦПВ наполягають на відхиленні законопроекту, що прирівнює кошти МТСБУ до публічних

2 хв читати
Страховики ОСЦПВ наполягають на відхиленні законопроекту, що прирівнює кошти МТСБУ до публічних

Страховики ОСЦПВ наполягають на відхиленні законопроекту №3829 про внесення змін до закону "Про відкритість використання публічних коштів", в якому пропонується прирівняти кошти приватних страхових компаній-членів МТСБУ до публічних коштів, повідомляється в прес-релізі Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ).

"Аналіз змісту законопроекту дає змогу констатувати, що поставлені в ньому питання суперечать Конституції України, Бюджетному кодексу і законам України "Про страхування" і "Про ОСЦПВ", - наголошується в повідомленні.

У ньому зазначено, що кошти МТСБУ не є публічними, оскільки мають інше джерело - кошти приватних страхових компаній-членів Бюро. Джерела формування фондів МТСБУ визначені в законі "Про ОСЦПВ". У переліку джерел відсутні бюджетні кошти, виключається можливість доповнення переліку публічних коштів коштами МТСБУ.

Крім того, МТСБУ є юридичною особою, що утримується за рахунок коштів страховиків (згідно зі ст. 13 закону "Про страхування"). Діяльність МТСБУ також врегульована галузевим законом "Про ОСЦПВ" (ст. 39), отже, порядок та умови формування централізованих страхових резервних фондів уже врегульовані окремим законом.

Водночас, згідно зі ст. 43 закону "Про ОСЦПВ", кошти, сплачені страховиками до централізованих страхових резервних фондів МТСБУ, є коштами страхових резервів за ОСЦПВ, тобто приватною власністю страховиків-членів МТСБУ, а Бюро здійснює управління централізованими страховими резервними фондами, що створюються при МТСБУ для забезпечення виконання покладених на нього функцій.

Відповідно до прес-релізу, нині професійні об'єднання учасників ринку, Асоціація "Страховий бізнес" і "Ліга страхових організацій України", готують лист до парламенту з докладним обґрунтуванням позиції представників ринку ОСЦПВ за нормами законопроекту №3829 і проханням відхилити документ.

За словами генерального директора асоціації "Страховий бізнес" В'ячеслава Черняховського, у пояснювальній записці до законопроекту йдеться про те, що вимоги, закладені в документі, зумовлені суспільною необхідністю забезпечення публічного доступу та інформаційної відкритості використання публічних коштів, тобто коштів платників податків України, які витрачає МТСБУ. "Однак кошти МТСБУ в жодному разі не є "коштами платників податків" - це окреме питання, яке представники МТСБУ і ринку вже роз'яснили депутатам профільного комітету під час зустрічі з приводу цього законопроекту", - зазначив він.

Черняховський також звертає увагу, що МТСБУ за власною ініціативою вже декілька років забезпечує доступність і прозорість інформації про показники своєї діяльності й компаній-членів Бюро, які здійснюють страхування ОСЦПВ, при цьому надається набагато більш деталізована інформація, ніж встановлено вимогами чинного законодавства.

Інформація про використання коштів гарантійного фонду МТСБУ також є публічною: вона регулярно (щоквартально) аналізується і публікується на сайті МТСБУ, на сторінці Бюро в соціальних медіа, в ЗМІ. Отже, зауваження про недостатність викритої інформації з цього питання є абсолютно безпідставними, вона доступна кожному громадянину країни, зазначає Черняховський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА