18:07 03.08.2020

МКЧХ закликає покласти край епосі ядерної зброї напередодні 75-ї річниці бомбардувань Хіросіми та Нагасакі

2 хв читати
МКЧХ закликає покласти край епосі ядерної зброї напередодні 75-ї річниці бомбардувань Хіросіми та Нагасакі

Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця напередодні 75-ї річниці американських бомбардувань японських міст Хіросіми і Нагасакі закликає держави до заборони ядерної зброї, а ядерні держави - до переговорів зі знищення її запасів.

"Може здатися, що ядерні вибухи з їхніми жахами залишилися в далекому минулому, однак сьогодні небезпека нового застосування ядерних озброєнь знову висока... Ми повинні закликати всі держави до заборони ядерної зброї, а ядерні держави - до переговорів у дусі доброї волі щодо кроків зі знищення її запасів", - наведено слова президента МКЧХ Пітера Маурера у заяві гуманітарної організації, поширеній у понеділок.

У заяві наголошується, що "в 75-ту річницю бомбардувань Хіросіми і Нагасакі небезпека застосування ядерної зброї досягла рівня, небаченого з кінця холодної війни". "Почастішали військові інциденти за участю ядерних держав і їхніх союзників. З боку держав, що мають у своєму розпорядженні таку зброю, звучать неприкриті погрози пустити її в хід", - зазначено в ньому.

"Міжнародне співтовариство не зможе допомогти всім, хто матиме потребу в цьому після ядерного вибуху. Повальна променева хвороба, зниження обсягів виробництва продовольства і величезні масштаби руйнувань і забруднення - в таких умовах жодних гуманітарних зусиль не буде достатньо", - сказав президент Міжнародної Федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Франческо Рокка.

У заяві, переданій до "Інтерфаксу", йдеться, що у світі налічується більше ніж 14 тис. одиниць ядерної зброї, тисячі з яких можуть бути приведені в дію за лічені секунди. За своєю потужністю багато з цих боєголовок у десятки разів перевершують бомби, скинуті на Хіросіму і Нагасакі.

"Зброя, застосування якої тягне за собою катастрофічні гуманітарні наслідки, не може реалістично розглядатися як інструмент гарантування безпеки", - наголосив Маурер.

6 серпня 1945 року американський бомбардувальник B-29 скинув на Хіросіму атомну бомбу. Три дні по тому, 9 серпня, друга атомна бомба зруйнувала Нагасакі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА