19:04 25.08.2020

ЄС вимагатиме розслідувати отруєння Навального - джерело

2 хв читати
ЄС вимагатиме розслідувати отруєння Навального - джерело

Євросоюз має намір вимагати розслідування можливого отруєння російського опозиціонера Олексія Навального, заявив журналістам у Брюсселі високопоставлений чиновник ЄС.

"Дуже важливо зазначити, що, за відомостями німецьких лікарів і експертів, відтепер абсолютно зрозуміло, що Олексія Навального отруїли. Це дуже суттєвий фактор", - сказав співрозмовник представників ЗМІ, знайомлячи їх у вівторок на умовах анонімності з порядком денним майбутньої неформальної Ради ЄС у закордонних справах у Берліні 27-28 серпня, на якій, як очікується, буде обговорено цей інцидент.

Він зазначив, що місце проведення міністерської зустрічі буде неподалік берлінської лікарні "Шаріте", в якій перебуває Навальний.

Функціонер ЄС послався на висловлювання глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, який головуватиме на міністерській зустрічі в Берліні, що необхідно провести ретельне розслідування цієї надзвичайної події та притягти до відповідальності винних.

"Ми вимагатимемо цього розслідування, доки його не проведуть, - зазначив європейський чиновник. - Безперечно, такі речі неприпустимі".

Відповідаючи на запитання про те, чи не був отруєний Навальний бойовою хімічною речовиною, співрозмовник журналістів сказав, що сам лише читав про це, але не має щодо цього перевіреної інформації з джерел Європейського Союзу. Поки що офіційно відомо лише про те, що виявлено в крові в Навального.

"Я читав, що це нібито має стосунок до сумнозвісного "Новачка". Але нам необхідно мати надійніше підтвердження від незалежних експертів. Тільки тоді ми зможемо діяти відповідно. Але що ми знаємо точно - це те, що його отруїли", - продовжив чиновник.

За його словами, якщо з'ясується, що справді йдеться про бойову хімічну речовину, то це вже може стосуватися проблеми нерозповсюдження хімічної зброї.

Наразі, знову повторив співрозмовник слова Борреля, важливо провести ретельне розслідування і притягнути до відповідальності винних.

Навальний відчув нездужання 20 серпня в польоті з Томська до Москви. Літак здійснив екстрену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонера госпіталізували в комі до реанімації омської лікарні. Вранці 22 серпня його перевезли на лікування до Німеччини й доправили до берлінської університетської клініки "Шаріте".

24 серпня в клініці "Шаріте" в Берліні заявили, що результати обстеження Навального свідчать про те, що його отруїли.

Офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт напередодні заявив, що Навального в Німеччині взяли під охорону, оскільки стосовно нього "з певною імовірністю було вчинено спробу отруєння". Канцлер ФРН Ангела Меркель, у свою чергу, ввечері в понеділок заявила, що винні в отруєнні Навального мають бути притягнуті до відповідальності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА