16:59 31.08.2020

У судовому процесі щодо МН17 хочуть виступити 76 родичів загиблих - адвокат

3 хв читати
У судовому процесі щодо МН17 хочуть виступити 76 родичів загиблих - адвокат

У судовому процесі у справі щодо МН17 бажання виступити в суді виявили сімдесят шість родичів загиблих у цій трагедії.

Про це в понеділок у суді, який відбувається у судовому комплексі Схіпгол, повідомив адвокат рідних загиблих Пітер Лангстрат (Peter Langstraat).

"76 хочуть виступити перед судом: 66 хочуть це зробити безпосередньо в суді, 10 - із інших різних місць за допомогою прямого відеозв'язку", - констатував адвокат.

Лангстрат пояснив, що для тих, хто живе за кордоном, наприклад, у Малайзії або Австралії, буде важко бути безпосередньо в суді, тим більше в умовах, коли ситуація з пандемією коронавірусу "закрила світ під замок".

"Корона (вірус) впливає на можливості прилетіти - все залежатиме від умов. Тому може бути використано відеозапис. Причому 10 осіб вже погодилися зробити це саме у такий спосіб, але при цьому вони не виключили, що зможуть також і особисто звернутися до суду. Деталі будуть відомі згодом. Якщо низка родичів не зможуть прилетіти, кількість тих, хто захоче використовувати цю можливість (відеозвернення), зросте. Деякі з них думають, що не зможуть виступити через вік або хвороби", - деталізував адвокат.

При цьому він уточнив, що 55 людей бажають виступити нідерландською мовою, 20 - англійською та один - німецькою, для чого знадобиться переклад.

Лангстрат припустив, що якщо кожен із охочих родичів говоритиме 15-20 хвилин, плюс знадобитися час, щоб зайняти місце в залі і ще додатковий час на можливі емоційні моменти, то для кожного необхідно зарезервувати 25-30 хвилин.

"Це (виступ родичів) буде важко не лише для тих, хто виступає, а й для присутніх. Беручи все до уваги, виглядає так, що в день зможуть виступити десять осіб", - підрахував адвокат.

Крім того, за його словами, вже 316 осіб заявили, що мають намір подати позови з метою компенсації.

"Це - попередні числа, і ми не виключаємо, що вони можуть змінитися", - додав він.

Інший представник родичів, адвокат Арлетте Схейнс (Arlette Schijns) у своєму виступі заявила, що участь родичів у суді - це "про справедливість, це про злочин і кару".

"Це - не гомогенна група людей. Ми маємо справу з конкретними людьми, які живуть із жахливою втратою. Кожен (винний у трагедії) несе індивідуальну відповідальність за те, що він зробив", - зазначила вона.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" Схейнс повідомила, що представляє в суді 450 родичів загиблих.

"Вони хочуть справедливості. Для них - це найважливіше, а компенсація - це просто один з інструментів справедливості. Вони хочуть знати правду - що насправді сталося того дня", - сказала адвокат.

Вона також повідомила про намір адвокатів рідних співпрацювати з українською адвокатською фірмою з метою ознайомлення з українським законодавством у частині виплати компенсації, оскільки злочин було скоєно на території України.

"Нам потрібно знати, що українське громадянське законодавство передбачає у сфері компенсації. Ми співпрацюватимемо з українськими фахівцями в цьому питанні для того, щоб визначитися з позовами. Українське законодавство буде основою для суду з тим, щоб визначитися з можливою компенсацією", - пояснила Схейнс.

Адвокат також повідомила, що після ознайомлення з українським законодавством позови з метою стягнення компенсацій можуть бути подані до суду в лютому наступного року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА