17:15 21.09.2020

ВАКС обирає запобіжний захід нардепу Юрченку

3 хв читати
ВАКС обирає запобіжний захід нардепу Юрченку

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) у понеділок розглядає клопотання про обрання запобіжного заходу народному депутатові Олександру Юрченку, якого підозрюють в отриманні неправомірної вигоди.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс Україна", Юрченко присутній на засіданні суду.

Прокурор, обґрунтовуючи необхідність обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави в 6 499 384 млн грн, зазначив, що в аналізі ризиків необхідно враховувати, що злочин було скоєно з використанням службових повноважень, спільників, підозрюваний часто їздить за кордон.

Також прокурор відзначив ризик можливого впливу підозрюваного на свідків, серед яких, зокрема, його підлеглі.

Крім того, за словами представника обвинувачення, можуть бути використані зв'язки в держструктурах і правоохоронних органах.

"Маючи статус народного депутата, ... Юрченко може скоювати інші злочини", - наголосив прокурор.

Адвокати Юрченка, у свою чергу, заявили, що в основу підозри покладено припущення, а докази є неналежними й не містять ознак правопорушення. "Сторона обвинувачення не має правових підстав для обрання якого-небудь запобіжного заходу", - вважає захист.

На думку адвокатів, підозра ґрунтується "на матеріалах оперативно-розшукової справи, яка містить ознаки поліцейської провокації".

Після виступу з аргументами проти задоволення клопотання про обрання запобіжного заходу захист попросив припинити трансляцію для озвучування цих медичних документів.

Трансляція слухання відбувається на YouTube-каналі ВАКС.

Як повідомлялося, 10 вересня НАБУ повідомило про підозру помічнику нардепа Юрченка за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 (пособництво, прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) КК України. Також до генерального прокурора було направлено проект підозри стосовно дій нардепа.

У бюро повідомили, що в рамках розслідування зібрано докази для повідомлення про підозру нардепу у вчиненні злочинів, передбачених ст. 368 та ч. 4 ст. 27, ч. 4 ст. 369 КК України.

Того самого дня детективи НАБУ за погодженням із прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та за попередньою домовленістю з Офісом генпрокурора прибули до офісу з метою внесення відомостей до ЄРДР і підписання низки клопотань щодо проведення слідчих дій стосовно депутата. Також було надано проект повідомлення про підозру, довідку про зібрані докази і матеріали кримінального провадження, що підтверджують обґрунтованість підозри.

Проте керівник департаменту Офісу генпрокурора повідомив, що він не вбачає достатніх підстав для доповіді генеральному прокурору про необхідність внесення відомостей про можливе скоєння кримінального злочину народним депутатом до ЄРДР.

11 вересня НАБУ повторно надіслало в Офіс генпрокурора лист про необхідність внесення відомостей до ЄРДР стосовно дій нардепа, проте відповіді надано не було.

15 вересня генпрокурор України Ірина Венедіктова, виступаючи в парламенті, заявила, що наразі немає підстав оголошувати про підозру народному депутату Юрченку.

Того самого дня Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заарештував помічника нардепа з альтернативою застави в 1 млн грн.

У НАБУ ж оприлюднили відеозаписи, що підтверджують їхню позицію стосовно справи нардепа Юрченка.

17 вересня Венедіктова підписала підозру Юрченку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА