17:10 28.10.2020

Суд Амстердама задовольнив позов України про відвід судді у справі про "скіфське золото"

2 хв читати
Суд Амстердама задовольнив позов України про відвід судді у справі про "скіфське золото"

Апеляційний суд Амстердама задовольнив позов України про відвід одного із суддів у справі про приналежність "скіфського золота".

"Задоволено позов від держави Україна про відвід пана Д. Дж. Ораньє - судді Апеляційного суду Амстердама", - йдеться в повідомленні на сайті суду. У вересні 2019 року Міністерство юстиції України заявило, що у зв'язку з низкою обставин суддя Апеляційного суду Амстердама, який розглядає справу, може бути упереджений. Так, суддя протягом декількох років здійснював представництво інтересів російської компанії "Промнефтьстрой" у справі проти ВАТ "НК "ЮКОС", тому фактично захищав інтереси Російської Федерації як основного інтересанта у вирішенні справи на користь "Промнефтьстроя". Крім того, представництво інтересів "Промнефтьстроя" він здійснював у тісній співпраці з адвокатами, які представляють інтереси кримських музеїв. Але тоді суд відмовив Україні у відводі судді.

Як повідомлялося, виставка "Крим. Золотий острів у Чорному морі", що представляє колекцію скіфських золотих прикрас, було сформовано в музеї Алларда Пірсона з колекцій п'яти музеїв, один із яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали російської анексії Криму, що відбулася вже після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію - 565 музейних предметів загальною страховою вартістю 10 млн євро.

На частину колекції, що належить кримським музеям, після окупації заявила свої права Російська Федерація. Україна, у свою чергу, заявляє, що "експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама визнав права України на колекцію і постановив передати її до Києва. У березні 2019 року почався новий виток справи - в Апеляційному суді Амстердама.

16 липня 2019 року Апеляційний суд ухвалив попереднє рішення і направив Україні та музеям Криму запит на додаткову інформацію щодо спору.

У позові кримських музеїв до голландського музею Алларда Пірсона містилася вимога повернути колекцію з Нідерландів до Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА