13:00 06.11.2020

В Україні 43% закладів громадського харчування мають вивіску українською мовою, 88% - меню українською мовою, а в 77% - персонал спілкувався з клієнтом українською мовою - дослідження

2 хв читати
В Україні 43% закладів громадського харчування мають вивіску українською мовою, 88% - меню українською мовою, а в 77% - персонал спілкувався з клієнтом українською мовою - дослідження

У 2020 році майже 43% закладів громадського харчування мають вивіску українською мовою, 88% - меню українською мовою і в 77% закладів персонал спілкувався з клієнтом українською мовою, свідчать дані дослідження руху "Простір свободи".

Згідно з дослідженням, в 2020 році майже 43% закладів громадського харчування (в минулому році 37%) мають вивіску українською мовою. Кількість вивісок латинськими буквами вперше за останні роки зменшилася і зупинилася на рівні 35,3% (в минулому році 39%). Також скоротилася і частка вивісок російською мовою - до 8,5% (у минулому році було 12%).

"Можна зробити висновок, що назви закладів російською мовою втрачають популярність. Втім, ситуація суттєво розрізняється залежно від регіону. На сході та півдні вивіски українською мовою залишаються в меншості й водночас досить часто зустрічаються вивіски російською мовою", - йдеться в звіті руху.

Також наразі у 88% закладів громадського харчування є меню українською мовою.

"Як і минулого року, спостерігачі не зафіксували жодного міста, де взагалі не було б меню українською мовою: навіть у Маріуполі, Сєвєродонецьку було зафіксовано заклади, де є меню українською мовою. Втім, на Донбасі меню українською мовою досі в меншості закладів", - констатують у "Просторі свободи".

Крім того, наголошується, що поточного року в 58% закладах харчування (минулого року 51%) адміністратори, офіціанти або бармени спочатку почали розмову українською мовою з клієнтами, зверталися до них українською.

За даними дослідження, помітно зріс показник і переходів на українську мову. Цього року було зафіксовано майже 19% таких випадків. Отже, в 77% закладів персонал спілкувався з клієнтом українською мовою (або відразу, або в процесі розмови).

"Це найвищий показник за весь час спостереження. Втім, і тут слід відзначити разючу регіональну відмінність. У містах сходу досі українську мову клієнта ігнорують більшість або абсолютна більшість закладів", - нарікають в організації.

Дослідження стану української мови в закладах харчування і торгівлі охопило 26 міст України - з усіма обласними центрами (крім окупованих), міста з населенням понад 300 тис. осіб (Кривий Ріг, Маріуполь), а також Краматорськ і Сєвєродонецьк. Досліджено по 10 поспіль закладів громадського харчування (кафе, барів, ресторанів) на центральній вулиці або площі кожного з цих міст - разом 260 закладів.

Джерело: https://prostirsvobody.org/news/0/550

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА