20:49 16.12.2020

Капсула китайського зонда із зразками місячного грунту сіла на Землю

2 хв читати
Капсула китайського зонда із зразками місячного грунту сіла на Землю

Капсула, скинута з апарата китайського міжпланетного зонда "Чан'є-5", із зразками місячного грунту, в середу здійснила успішну посадку на території Автономного району Внутрішня Монголія Китаю, повідомило Національне космічне управління КНР (CNSA).

Посадка капсули після входження в атмосферу Землі була здійснена за допомогою парашутної системи. Рятувальний загін направлений на її пошук.

Операція ускладнюється темним часом доби і наявністю великого сніжного покриву в районі посадки.

Зонд "Чан'є-5", що складався з посадкового модуля із злітним апаратом і орбітального модуля з апаратом, що повертається на Землю, був запущений ракетою-носієм "Чанчжен-5" ("Великий похід-5") 23 листопада.

Як повідомляло китайське космічне агентство, посадковий модуль зі злітним апаратом китайської станції зробив успішне м'яке примісячення 1 грудня в районі піка Рюмкера в Океані Бур у західній частині видимого боку Місяця.

2 грудня посадочний модуль станції, успішно пробуривши грунт Місяця, витягнув зразки геологічної породи з глибини двох метрів, а потім 3 грудня за допомогою руки-маніпулятора зібрав також зразки ґрунту з поверхні природного супутника Землі. В рамках місії модуль зібрав близько двох кілограмів геологічної породи.

Перед стартом злітного апарату з посадкового модуля на Місяці був встановлений китайський прапор.

6 грудня злітний апарат китайської автоматичної станції "Чан'є-5" з пробами грунту Місяця успішно зістикувався на орбіті Місяця з орбітальним модулем і передав контейнер зі зразками грунту, апаратом, що повертається на Землю. Через шість днів апарат, що повертається  в зв'язці з орбітальним модулем зробив на орбіті Місяця маневри для виходу на перехідну орбіту Луна-Земля. Потім було проведено ще два коригування траєкторії польоту до Землі. Перед скиданням капсули апарат, що повертається, відокремився від орбітального модуля на відстані п'яти тисяч кілометрів від Землі.

У разі успіху місії Китай стане третьою країною в світі після Росії та США, яка зуміла доставити місячний грунт на Землю, і першою реалізувала такий проект з 1976 року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 7 осіб, серед них 6 дітей - обладміністрація

Окупанти вдарили по Дергачах, постраждали 4 дитини - ОВА

У Мукачеві відкрили Центр рекрутингу української армії

Українські військові знищили ворожу ПЗУ комплексу "Бук" із шістьма ракетами

Унаслідок ворожого обстрілу в Херсоні пошкоджено магазин і освітній заклад

У Києві затримали псевдобізнесменів, які за фальшивими документами хотіли отримати в банку кредит на 25 млн грн

У Брюсселі відбудеться Форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА