12:00 30.12.2020

Кремінь допускає, що в перспективі може з'явитися добровільний іспит на рівень володіння державною мовою

2 хв читати
Кремінь допускає, що в перспективі може з'явитися добровільний іспит на рівень володіння державною мовою

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь допускає, що в перспективі в Україні може з'явитися добровільний іспит на рівень володіння державною мовою.

"У нас сьогодні є два рівні іспитів на володіння державною мовою: зовнішнє незалежне оцінювання для випускників загальної середньої освіти і для тих, хто претендуватиме на посади в органах державної влади. У перспективі, я думаю, що може бути і добровільний іспит на рівень володіння державною мовою", - сказав Кремінь в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами омбудсмена, в такому разі, або місцева влада, або центральна влада має гарантувати відповідні умови для підвищення рівня мовних компетенцій.

"Тут нам якраз потрібна Державна програма сприяння освоєнню державної мови і курси з безоплатного вивчення державної мови. Тобто якщо ми вимагаємо щось від людей, то спочатку потрібно створити для них умови", - додав він.

Що стосується іспиту на рівень володіння державною мовою для претендентів на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування, норма про який набуде чинності 16 липня 2021 року, то Кремінь зазначив, що Національна комісія зі стандартів державної мови робить усе від неї залежне для вчасного початку таких іспитів.

"Дія сертифікату на рівень володіння мовою встановленого зразка буде безстрокова, але якщо претендент з першого разу не складе іспиту, у нього буде час підготуватися і перескласти. Крім того, ці сертифікати матимуть різні рівні складності залежно від посади, на яку претендує людина. А це - категорії А, В, С. Якщо ми говоримо про ТОП-чиновників рівня президента, прем'єр-міністра, міністрів, генерального прокурора, то складання сертифіката на рівень володіння є обов'язковим. Такі норми закону", - додав уповноважений.

Як повідомлялося, 16 липня 2021 року набуває чинності норма про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади або місцевого самоврядування має складати іспит на рівень володіння українською мовою відповідно до нових стандартів, розроблених Національною комісією зі стандартів державної мови.


Повний текст інтерв'ю з мовним омбудсменом Кременем буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА