14:50 07.01.2021

У Києві СБУ припинила діяльність неонацистського терористичного угруповання

2 хв читати
У Києві СБУ припинила діяльність неонацистського терористичного угруповання

У Києві співробітники Служби безпеки України затримали учасників неонацистської банди, ватажком якої був зловмисник на прізвисько "Гітлер". Учасники банди були послідовниками австралійського терориста Брентона Тарранта, повідомив прес-центр СБУ.

"Встановлено, що лідером угруповання є зловмисник на прізвисько "Гітлер". Він через електронні засоби зв'язку та месенджери організував конспіративну мережу з масового розповсюдження матеріалів, зокрема "маніфесту" Тарранта із закликами та інструкціями щодо вчинення терактів на расовому і релігійному ґрунті", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що "маніфест" також спеціально переклали українською та російською мовами й розповсюджували у вигляді друкованого видання, що неодноразово викликало критичні відгуки зовнішньополітичних відомств Австралії та Нової Зеландії.

Правоохоронці отримали докази причетності "Гітлера" до злочинної діяльності. Вилучено друковані видання "маніфесту", засоби зв'язку та оргтехніку, з використанням якої розповсюджували терористичні матеріали, а також неонацистську символіку.

Також у СБУ раніше встановили, що активну участь у діяльності цієї групи брали кілька осіб із неонацистського середовища, одним із ватажків яких був громадянин РФ, затриманий влітку 2020 року оперативниками в Києві. Іноземцю оголосили про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ст. 258-2, ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Наразі лідеру угруповання повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 27 (види співучасників) та ч. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту) Кримінального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу.

У прес-центрі спецслужби також наголосили, що в березні 2019 року ідеолог неонацистів Брентон Таррант убив 51 і ранив 40 мусульман у мечетях міста Крайстчерча у Новій Зеландії. Терорист здійснював онлайн-трансляцію розстрілу мирних вірян, а перед цим поширив у мережі інтернет так званий маніфест "Велика заміна", в якому закликав до здійснення терактів стосовно представників інших рас і релігій.

Джерело: https://ssu.gov.ua/novyny/u-kyievi-sbu-prypynyla-diialnist-neonatsystskoho-terorystychnoho-uhrupovannia

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА