13:02 13.01.2021

У США вперше за майже 70 років за розпорядженням федеральної влади стратили жінку

2 хв читати
У США вперше за майже 70 років за розпорядженням федеральної влади стратили жінку

 У США вперше з 1953 року виконали смертний вирок засудженій за вбивство жінці за розпорядженням федеральної влади, повідомляє в середу агентство Associated Press.

Вирок 52-річній Лізі Монтгомері, засудженій за особливо жорстоке вбивство жінки у 2004 році, виконали у в'язниці Терре-Хот (штат Індіана).

На федеральному рівні страти у США не відбувалися понад 17 років, а саме жінок не страчували вже 67 років. Їх було відновлено за адміністрації президента Дональда Трампа. Монтгомері стала 11-м з липня в'язнем, щодо якого виконали смертний вирок у США. Проте страти на рівні окремих штатів усе одно проводили, зокрема, в Джорджії в 2015 році стратили іншу жінку-вбивцю Келлі Гіссенданер.

Історія Монтгомері викликала широкий громадський резонанс у США. Вона бере початок у 2004 році. Тоді Монтгомері, якій було 36 років, познайомилася з вагітною 23-річною Джо Стіннетт в інтернеті. Вона назвалася вигаданим ім'ям і подружилася з нею, видавши себе за любительку собак, що бажає купити в неї цуценя рет-тер'єра. Вони домовилися про зустріч, і Монтгомері дуже жорстоко вбила свою жертву.

Монтгомері визнали винною в 2007 році й ухвалили їй смертний вирок. Увесь цей час вона перебувала в жіночій в'язниці штату Техас і проходила курс психіатричної допомоги.

Багато хто в США вважає, що Монтгомері не повинні були оголошувати смертний вирок. Жінка страждає від уроджених дефектів і психічних розладів, які в дорослому віці посилилися на тлі її важкого дитинства.

Захист Монтгомері наполягав на тому, що вона втратила зв'язок із реальністю і навіть не розуміла, що її збиралися страчувати. У прокуратурі натомість вказували на те, з якою холоднокровністю було скоєно напад на Стіннетт, який Монтгомері продумала до найдрібніших деталей, а це означає, що він був спланованим, а не спонтанним.

Спочатку окружний суд виніс ухвалу провести слухання з метою встановити ступінь осудності засудженої, але пізніше Верховний суд США скасував це рішення, і в результаті вирок було виконано.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА