19:36 26.01.2021

Процес односторонньої передачі утримуваних в ОРДЛО українців триває, але точна дата їхнього повернення наразі не відома

3 хв читати
Процес односторонньої передачі утримуваних в ОРДЛО українців триває, але точна дата їхнього повернення наразі не відома

Триває процес односторонньої передачі на підконтрольну уряду України територію українців, які незаконно утримуються на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, проте наразі не відома точна дата повернення громадян України, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"За наявною в мене інформацією, реалізація рішення керівництва так званих самопроголошених республік "ДНР" та "ЛНР" про односторонню передачу на контрольовану урядом України територію наших співгромадян, які незаконно утримуються у місцях несвободи на тимчасово окупованих територіях Донбасу – триває, але точна дата їхнього повернення поки що невідома. Я з'ясувала, що стосовно деяких осіб, серед тих, кого планують передати, досі тривають засідання у так званих судах. Тому кількість і кого саме повернуть - невідомо", - написала Денісова на своїй сторінці у Facebook.

Омбудсмен зазначила, що, за словами батьків і близьких, заявлені громадяни жодного разу не виходили на зв'язок із рідними, а їхнє місце перебування їм невідоме.

Крім того, Денісова поінформувала, що з початку січня 2021 року кількість незаконно утримуваних громадян України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей зросла до 267 осіб, з них 226 - цивільні особи, зокрема 4 волонтери, 37 - військовослужбовці, 4 - добробати.

"З нетерпінням чекаємо на звільнення всіх незаконно утримуваних громадян, які досі перебувають у місцях несвободи на тимчасово окупованих територіях Донбасу", - додала омбудсмен.

Як повідомлялося, 21 січня глава української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук повідомив, що процес передачі частини утримуваних громадян України голові політради партії "Опозиційна платформа - За життя", народному депутатові Віктору Медведчуку вже зупинено, оскільки літак, який мав привезти цих осіб, не вилетів.

20 січня Денісова повідомила, що з ОРДЛО на підконтрольну уряду України територію найближчим часом буде передано дев'ятьох осіб, які незаконно утримуються в місцях несвободи.

Водночас Денисова зазначила, що не може назвати їхні прізвища, але повідомила, що всі вони - громадяни України.

Раніше повідомлялося, що глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що передача частини утримуваних громадян України голові політради партії "Опозиційна платформа - За життя", народному депутатові Віктору Медведчуку без участі уповноважених державних органів є порушенням міжнародних домовленостей на вищому рівні.

Позаштатний радник глави Офісу президента з питань стратегічних комунікацій у сфері національної безпеки і оборони, радник з інформаційної політики української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович повідомив, що СБУ перевірить усіх полонених, "повернення" до України яких анонсували в ОРДЛО.

У свою чергу в МЗС України заявили, що рішення Росії передати не Україні, а приватній особі - голові політради партії "ОПЗЖ", нардепу Віктору Медведчуку, групу українських громадян, яких тривалий час тримали на тимчасово окупованій території в Донецькій і Луганській областях, грубо і відверто порушує усталені механізми вирішення таких гуманітарних питань.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА