21:47 17.02.2021

Генсек НАТО Столтенберг запропонує лідерам на саміті переглянути і оновити стратегічну концепцію організації

3 хв читати
Генсек НАТО Столтенберг запропонує лідерам на саміті переглянути і оновити стратегічну концепцію організації

На майбутньому саміті НАТО, який відбудеться в Брюсселі цього року, генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг має намір запропонувати лідерам країн-членів організації переглянути і оновити стратегічну концепцію організації.

Свою вже відому позицію з цього питання він знову підтвердив у середу в Брюсселі під час відео-прес-конференції, яка відбулася після закінчення першого дня відео-конференції міністрів оборони Північноатлантичного альянсу.

"Я запропоную главам держав і урядів, коли вони зберуться пізніше цього року, що вони повинні погодитися оновити стратегічну концепцію НАТО. Я так вважаю, оскільки для цього настав час. У нас є стратегічна концепція, яку ми схвалили в 2010 році. Ця концепція добре нам послужила. Але відтоді безпекове середовище, з яким ми стикаємося, змінилося фундаментально ", - пояснив Столтенберг свою позицію.

Як приклад він зазначив, що в чинній стратегічній концепції "ми не відреагували на зміщення балансу сили і наслідків у сфері безпеки, викликаних підйомом Китаю, ледь згадали зміни клімату - а це серйозний збільшувач кризи, який реально впливає на нашу безпеку".

"У новій стратегічній концепції ми повинні відреагувати на це. Також у 2010 ми працювали над тим, щоб створити, як ми тоді це називали, стратегічне партнерство з Росією. Відтоді ми бачимо, як Росія відповідальна за агресивні дії щодо своїх сусідів, незаконну анексію Криму. Позиції фундаментально змінилися. Тому ми повинні оновити стратегічну концепцію, ми повинні ще раз підтвердити наші основні цінності. Це - ідея, яка широко підтримується союзниками, і я сподіваюся, що глави держав і урядів, коли вони зберуться цього року, погодяться почати процес і доручити мені працювати над переглядом та оновленням стратегічної концепції альянсу", - деталізував Столтенберг.

Крім того, за словами генсека Північноатлантичного альянсу, він "висунув низку амбітних пропозицій з підготовки до нашого саміту, які охоплюють такі ключові області, як "зміцнення прихильності стримування і оборони за рахунок стимулювання союзників до збільшення потенціалу і забезпечення більш справедливого розподілу тягаря, підвищити рівень амбіцій, коли йдеться про стійкість, більше розвивати трансатлантичне співробітництво в галузі оборонних інновацій з тим, щоб альянс зберігав свою технологічну перевагу".

"Мої пропозиції також містять поліпшення нашої здатності навчати і нарощувати потенціал у країнах-партнерах НАТО, оскільки це більш стійкий спосіб зробити свій внесок у стабільність у нашому районі і в боротьбі з тероризмом", - повідомив Столтенберг.

Водночас він зазначив, що Альянсу необхідно зміцнювати політичну і практичну співпрацю з демократичними однодумцями в усьому світі.

"Таким чином, ми можемо захистити заснований на правилах порядок, який підривається країнами, які не поділяють наших цінностей, такими як Росія і Китай", - наголосив генсек альянсу.

Як повідомлялося, на саміті в Лондоні в грудні 2019 року лідери альянсу дали доручення генсеку провести процес переосмислення організації з тим, щоб зробити альянс сильнішим політично і з військової точки зору, так званий процес "НАТО-2030". З цією метою Столтенберг створив групу експертів, яка в грудні минулого року передала свої рекомендації. Нині генсек альянсу ще проводить консультації з представниками різних кіл, включно з молоддю, бізнесом.

Крім того, він запевнив, що в своїй доповіді про майбутнє НАТО-2030 будуть відображені інтереси країн-партнерів, серед яких Україна і Грузія.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

САП передала до суду справу депутата Одарченка, підозрюваного в підкупі голови Держагентства відновлення

Україна провела черговий раунд переговорів з Іспанією щодо безпекової угоди

Міністр військового кабінету Ізраїлю закликає запроваджувати санкції проти Ірану

Ізюмчанку, яка очолила поштове відділення під час окупації міста, засудили до 11 років в'язниці - прокуратура

Колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголошено в розшук

У 2023 році в судах розглянули 30% справ за статтями про колабораціонізм і держзраду - рух "Чесно"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА