15:34 11.03.2021

Ситуація з правами людини в Україні продовжує погіршуватися через бойові дії та пандемію - УВКПЛ ООН

3 хв читати
Ситуація з правами людини в Україні продовжує погіршуватися через бойові дії та пандемію - УВКПЛ ООН

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) відзначають значне поліпшення ситуації з безпекою на сході України порівняно з попереднім звітним періодом після того, як 27 липня 2020 року набула чинності угода про посилення режиму припинення вогню, свідчить нова доповідь управління.

"Три цивільні особи були поранені внаслідок активних бойових дій протягом цього звітного періоду і жодна людина не загинула. Однак УВКПЛ стурбоване постійною великою кількістю жертв серед цивільного населення, зокрема дітей, які виникають через вибухи мін та вибухонебезпечних залишків війни", - сказала глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер на прес-конференції в Києві у четвер.

За її словами, за звітний період вісім людей загинули (семеро чоловіків та одна жінка) і ще 28 дістали поранення (20 чоловіків, п’ятеро хлопчиків і три жінки). Ще двоє цивільних, включаючи дівчинку, дістали поранення внаслідок ДТП за участю військового автомобіля. УВКПЛ зареєструвала чотири атаки на цивільні об'єкти, жодна з яких не призвела до пошкоджень, у той час як за попередні шість місяців були зафіксовані 72 таких випадки.

Богнер наголосила, що обмеження, пов'язані з COVID-19, як і раніше, є важкою ношею для цивільних осіб, яким необхідно перетинати лінію зіткнення. "З 1 серпня 2020 року до 31 січня 2021 року кількість перетинів лінії зіткнення в обох напрямках скоротилася на 96% порівняно з аналогічним періодом роком раніше. Особливо страждають люди похилого віку, зокрема жінки, які становлять більшість тих, хто перетинав лінію зіткнення до карантину, пов'язаного з COVID-19", - зазначила вона.

Глава моніторингової місії додала, що обмеження свободи пересування через лінію розмежування особливо впливають на пенсіонерів, які живуть на території, непідконтрольній українському уряду, оскільки вони стикаються з проблемами доступу до пенсій, сім'ям важко реєструвати народження дітей. "За оцінками УВКПЛ ООН, до 65 тис. дітей не мають державних свідоцтв про народження, виданих в Україні", - зазначила вона.

Богнер також повідомила, що майже через сім років від початку збройного конфлікту на сході України не була впроваджена комплексна державна політика правового захисту та відшкодування для цивільних осіб, які постраждали від конфлікту.

Глава Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні також висловила стурбованість тим, що СБУ продовжує практику тримання людей, які, як вважається, є членами або іншим чином пов'язані з самопроголошеними республіками, в неофіційних місцях тримання під вартою, що є порушенням міжнародних зобов'язань України.

Богнер додала, що, хоча кількість випадків катування та жорстокого поводження, пов'язаних із конфліктом, в останні роки скоротилися, УВКПЛ стурбоване практикою застосування тортур і жорстокого поводження з боку працівників правоохоронних органів у випадках, не пов'язаних із конфліктом, зокрема, це випадки насильства з боку поліції.

Вона також зазначила, що через сім років після закінчення трагічних подій на майдані Незалежності у центрі Києва УВКПЛ продовжує стежити за судовими процесами щодо притягнення до відповідальності у зв'язку із вбивствами та насильницькими смертями людей під час протестів. "Незважаючи на поступовий прогрес, справедливості для жертв, як і раніше, немає", - заявила Богнер.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА