11:49 17.03.2021

У Раді зареєстрували законопроект про припинення дії "харківських угод"

3 хв читати
У Раді зареєстрували законопроект про припинення дії "харківських угод"

У Верховній Раді зареєстрували законопроект "Про денонсацію угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України".

Картка законопроекту №0095, зареєстрованого 12 березня, з'явилася на сайті парламенту.

Авторами документа зазначені народні депутати фракції "Слуга народу" Олег Дунда й Олександр Аліксійчук.

Як зазначається в пояснювальній записці, "харківські угоди" підписувалися під приводом надання Україні знижки на природний газ. Водночас, зазначають автори законопроекту, жодних знижок надано не було – навпаки, Росія штучно створила й накопичила борг України перед нею, а потім у рахунок його погашення, зокрема нібито шляхом надання знижки, на українській території фактично безкоштовно розміщувався Чорноморський флот РФ.

"У результаті вже у 2014 році військовослужбовці Чорноморського флоту РФ у взаємодії з іншими російськими підрозділами вчинили військову окупацію й подальшу анексію Автономної Республіки Крим, що призвело до тяжких наслідків у вигляді порушення територіальної цілісності України", - наголошується в документі.

"З огляду на вищевикладене є нагальна необхідність денонсації угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, підписаної 21 квітня 2010 року в м. Харкові й ратифікованої Верховною Радою України 27 квітня 2010 року, як такої, що суперечить національним інтересам України", - заявляють автори законопроекту.

Текст законопроекту передбачає денонсацію "харківських угод" і дасть змогу скоротити ризики, пов'язані з національною безпекою України.

Як повідомлялося, на засіданні Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України вирішили доручити СБУ обставини голосування у 2010 році щодо ратифікації "харківських угод" про продовження перебування ЧФ РФ у Криму до 2042 року.

"Є окреме доручення СБУ - з'ясувати, у який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання. Якщо СБУ вважатиме за необхідне, вона має відкрити (провадження) за ст. 111 КК (держзрада) стосовно відповідних осіб", - сказав Данілов 11 березня на брифінгу в Києві після засідання РНБО.

Головне слідче управління Служби безпеки України розпочало досудове розслідування стосовно посадовців органів державної влади за фактом вчинення державної зради у 2008-2010 роках. Розслідуються, зокрема, обставини підготовки та підписання 21 квітня 2010 року "Угоди між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року", дотримання регламенту та процедур під час її затвердження депутатами Верховної Ради. За попередніми даними слідства, підписання цього документа призвело до збільшення кількості особового складу військових формувань і спецслужб РФ, причетних до анексії території АР Крим у 2014 році.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков нагадав, що депутати не несуть відповідальності за голосування в залі, тому не впевнений, що рішення РНБО про притягнення депутатів, котрі підтримали "харківські угоди" від 2010 року про продовження перебування ЧФ РФ на території України до 2042 року, може бути реалізоване в повному обсязі.

16 березня у рамках розслідування слідчі СБУ провели обшуки у Верховній Раді, зокрема її комітетах, Головному науково-експертному управлінні ВР, Раді національної безпеки і оборони України, Міністерстві закордонних справ України та Кабінеті Міністрів України. У відомстві наголосили, що під час обшуків було знайдено документи, які свідчать про те, що тодішнє керівництво держави до підписання й ухвалення зазначених документів усвідомлювало їхні наслідки, зокрема, щодо збільшення кількості особового складу військових формувань і спеціальних служб Російської Федерації, які надалі брали участь в анексії Криму та заподіянні збитків економічним інтересам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА