17:12 23.04.2021

Третина українців не підтримує впровадження обов'язкового використання державної мови у сфері обслуговування

2 хв читати
Третина українців не підтримує впровадження обов'язкового використання державної мови у сфері обслуговування

Упровадження обов'язкового використання державної мови у сфері обслуговування не підтримують 36% українців, свідчать результати загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з Центром політичної соціології.

Респондентам, зокрема, було поставлено запитання, чи підтримують вони запровадження обов'язкового використання державної української мови у сфері обслуговування. Так, 26% відповіли, що загалом підтримують, 28% - скоріше підтримують, 21% - скоріше не підтримують, 15% - взагалі не підтримують, а 10% не змогли відповісти.

Водночас на заході країни підтримують таку норму 81% громадян (не підтримують - 13%), а на сході - лише 33% (не підтримують - 56%).

Що стосується відповідей на це запитання в розрізі прихильників різних політичних сил, то 88% прихильників партії "Європейська солідарність" підтримують таку норму (8% не підтримують), також таку норму підтримують 66% прихильників партії "Батьківщина" (23% не підтримують), 22% прихильників партії "Опозиційна платформа - За життя" (73% не підтримують) і 62% прихильників партії "Слуга народу" (34% не підтримують).

Респондентів також запитали, наскільки гострим в Україні є питання використання різних мов, якщо порівнювати його з іншими проблемами. Так, 5% відповіли, що це одна з найбільш гострих проблем України, 27% - мовне питання не є гострим, окрім деяких окремих випадків, 28% - мовне питання досить серозне, але є більш актуальні проблеми, 32% - проблема використання різних мов є надуманою, а 8% не змогли відповісти на запитання.

Опитування було проведено 16-27 лютого 2021 року серед 2 003 респондентів з усіх регіонів України, за винятком окупованих територій. Вибірка репрезентативна за такими показниками, як стать, вік, тип населеного пункту та область проживання. Максимальна випадкова похибка не перевищує 2,2%.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА