16:38 28.04.2021

Земельна реформа без своєчасного ухвалення судової реформи та розвитку інфраструктури матиме негативні наслідки - політологи

3 хв читати
Земельна реформа без своєчасного ухвалення судової реформи та розвитку інфраструктури матиме негативні наслідки - політологи

Земельна реформа в Україні без своєчасного ухвалення та якісного функціонування судової реформи, а також без розвитку інфраструктури матиме негативні наслідки для української державності, вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко.

"Україні необхідна земельна реформа, але вона має доповнюватися судовою реформою, яка регулювала б можливі конфлікти. Це важливо. Є ризик появи в майбутньому бандитизму з обезземеленням територій. Наприклад, є фермер, якому належить родюча земля, а завтра йому показують документи, що земля більше не його. І при тій суддівській системі, яка на сьогодні є в Україні, це закінчиться погано", - сказав Небоженко під час онлайн-конференції в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна" на тему "Гарячий квітень 2021. Чи входить українська політика у зону ідеального шторму?" у середу.

Також, на думку політолога, "в Україні необхідно розвивати систему доріг, щоб можна було привезти або відвезти людей і техніку до полів".

"Який би земельний потенціал не був в України, без доріг він не реалізується", - додав Небоженко.

Він зазначив, що "додатковою запорукою проведення успішної земельної реформи стало б створення земельних банків і земельних бірж".

"Важливим є і фігура прем'єр-міністра, який би розбирався у питаннях аграрної політики", - сказав політолог.

У свою чергу політичний аналітик Валентин Гладких зазначив, що "існує небезпека надмірної концентрації земель у транснаціональних компаніях або земельних олігархів".

"Земля в жодному разі не має стати об'єктом фінансових спекуляцій. Умовно, купується такий актив зі сподіванням на його перепродаж в разі його подорожчання, а як ресурс для експлуатації він не цікавить. Я прихильник земельної реформи з тієї точки зору, що земля має бути в руках приватних власників, які на ній безпосередньо працюватимуть. Оскільки земля починає щось коштувати лише тоді, коли до неї додається людська робота", - сказав він.

"Верховна Рада зняла мораторій на продаж землі, але необхідно розвивати інфраструктуру для того, щоб це все могло функціонувати цивілізованим способом. В іншому випадку можуть відбутися дуже негативні наслідки не лише для української влади, а й для української державності", - додав політичний аналітик.

За словами експерта корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтина Матвієнка, "опозиційні сили намагаються привернути увагу і сесійної зали, і суспільства, зокрема через механізм референдуму, до соціальних загроз, які можуть стати наслідком відсутності конкретики у земельному законодавстві".

"Зокрема, Юлія Тимошенко звертає увагу на зникнення із Земельного кодексу поняття "особливо цінна земля", поняття "охоронюваних зон", тобто з усього "тіла" законопроекту, по суті, зникає слово "Україна". Тепер це не Україна, а просто "особливо цінні землі". Зникає заборона на переміщення родючого шару земель навіть за кордон, виникає можливість продажу землі іноземцям. Це соціальна загроза, і загроза державі", - резюмував Матвієнко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА