17:09 21.05.2021

Зеленський зміг стати центром влади й починає поводитися, як монарх, - політологи

3 хв читати

Київ. 21 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Президент України Володимир Зеленський сконцентрував у своїх руках політичну владу в країні, при цьому починає приміряти на себе роль монарха, вважає експерт Корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко.

"Очевидно, що Зеленський зміг стати центром влади. Причому він починає поводитися, як монарх. Навіть на вчорашній прес-конференції за підсумками двох років президентства він дозволив собі сказати, що голова київської адміністрації - це його вертикаль влади. Згадаймо його слова, що заради пошуків убивць журналіста Шеремета він готовий порушити закон, або слова про те, що він свідомо втручається в діяльність "Нафтогазу", Національного банку України. В умовах, коли це суперечить Конституції", - заявив Матвієнко під час прес-конференції на тему "Українська політика у травні: чи далеко до кульмінації загострення?", проведеної в інформаційному агентстві "Інтерфакс-Україна".

За словами експерта, наявність в Україні такого центру влади в умовах кризи могла би бути позитивною, проте вона не використовується в інтересах суспільства.

"Ми побачили на вчорашній прес-конференції, що питанням бідності, зростання безробіття та інших соціальних загроз, включно з пандемією, Зеленський приділив надзвичайно мало уваги. Але це ще і проблема журналістів, проблема відірваності влади та медіа від суспільства", - додав він.

Як зазначив директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, "прес-конференція Зеленського не була серйозним звітом про два роки його президентства".

"Він не розповів про важливі за ці два роки речі, не сказав, що робитиме далі. Він багато говорив про себе й мало говорив про проблеми України", - сказав Небоженко.

"Склалося враження, що президент намагається підірвати політичну ситуацію в Україні, говорячи, що він сам зі всім впорається, при цьому не знаючи, як це робити. Його слова були не про важливе: прем'єр-міністра, Верховну Раду, виборців, а про особисту політичну волю, де він говорить, що оголошує війну всім - олігархам, політикам", - додав він.

"З урахуванням останніх подій - арешт Медведчука, зняття трьох міністрів, ситуація з Кличком - складається враження, що ми йдемо до дуже сильного політичного прискорення. Щось на кшталт зриву стоп-крана в самотньому вагоні, який іде іржавими рейками. Складається враження, що цей стоп-кран зірвав наш президент", - уточнив Небоженко.

За словами керівника фонду "Українська політика" та політолога Костя Бондаренка, "Зеленський може принести несподіванки".

"Я не здивуюся, якщо вже цього року президент України піде досить незвичним шляхом - а від нього можна очікувати сюрпризів - і вже незабаром він може виступити з ідеєю проведення дострокових президентських виборів, доки він має високий рейтинг, не має серйозних опонентів. І, відповідно, він може виграти їх і тоді прийти вже на сім з половиною років, а не на п'ять", - сказав Бондаренко.

Як зазначив директор "Інституту глобальних стратегій" Вадим Карасьов, "Зеленський хоче стати центром українського політичного всесвіту, що набагато ширше, ніж статус президента".

"Він як людина, яка прийшла не з політики, вважає, що можна вирішувати багато важливих державних і геополітичних завдань у турборежимі. Взяв і зробив - яка проблема? Диктуючи правила сам. Народ теж не хоче чекати, він хоче змін, справедливості, тієї ж деолігархізації. І Зеленський робить це, попри все й усупереч. Звідси й відчуття, що він з усіма веде війну на кілька фронтів", - сказав Карасьов.

"Війну проти Ахметова, Авакова або того ж Кличка. І тут питання в тому, а чи не формуватиметься якийсь фронт опору. І чи не стане той самий Кличко "фронтменом" цього опору. І наскільки загалом старий правлячий клас, який намагається демонтувати Зеленський, далі просто спостерігатиме", - підсумував політолог.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Заступниця генпрокурора Літвінова: Розслідуємо воєнні злочини РФ проти довкілля, працюємо над притягненням злочинців до відповідальності

Новий керуючий заарештованими активами замість "ЖК "Воздвиженка" буде обраний до 12 червня - голова АРМА

Німецька MC-Bauchemie має намір інвестувати EUR 1,5 млн у розширення виробництва сухих будівельних сумішей

Понад 85% українців виступають за визнання нелегітимності правління Путіна й розрив усіх відносин із РФ, крім гуманітарних, - соцопитування

Українці найкраще ставляться до Канади, Латвії та Великої Британії, ставлення до Польщі та США суттєво погіршилося - соцопитування

Відправлення в Україну підрозділів країн-союзниць підтримують 3/4 українців - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА