15:37 16.06.2021

Гармаш: За небажанням ОРДЛО відкрити КПВВ на Донбасі стоїть політика, а не гуманітарні чи епідемічні аспекти

3 хв читати
Гармаш: За небажанням ОРДЛО відкрити КПВВ на Донбасі стоїть політика, а не гуманітарні чи епідемічні аспекти

Представник Донецька в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з Донбасу Сергій Гармаш вважає, що проблема закритих з боку окремих районів Донецької та Луганської областей КПВВ полягає в політичних мотивах представників окупаційної влади, а не в гуманітарних та епідемічних аспектах.

"КПВВ не працюють з політичних мотивів, а не через COVID-19. В Росії нині ситуація набагато гірша щодо захворюваності, ніж в Україні, але ми бачимо, що КПВВ із Росією в ОРДЛО відкриті. Ми бачимо, що їх не сильно турбує епідемічна ситуація. Ми бачимо, що це цілеспрямована політика, без якогось гуманітарного чи медичного аспекту. Це ізоляція окупованих Росією територій від України", - повідомив Гармаш на прес-конференції на тему "Права людини на сході України під час пандемії: як покращити роботу КПВВ на лінії розмежування".

Він також зазначив, що єдина зацікавленість ОРДЛО у відкритті КПВВ полягає в отриманні непідконтрольними територіями гуманітарної допомоги з боку міжнародних організацій.

"Це показало можливість відкриття КПВВ, якщо на те буде політична воля і якщо наші міжнародні партнери розглядатимуть конфлікт на Донбасі як міждержавний конфлікт, якщо розглядатимуть сепаратистів як представників окупаційної влади та вимагатимуть виконання своїх прав на окупованій території", - додав він.

Водночас, згідно з моніторингами на підконтрольних Україні КПВВ громадських організацій Truth Hounds та "Восток SOS", було задокументовано низку недоліків, які стосуються зобов'язань держави забезпечувати права людини під час перетину лінії зіткнення та людей, що проживають біля неї.

"Попри те, що 28 грудня 2020 року Кабінет Міністрів визначив відповідальним за облаштування, утримання та обслуговування КПВВ і прилеглих до них територій Державне підприємство "Реінтеграція та відновлення", фактично обслуговуванням КПВВ продовжують займатися місцеві комунальні підприємства, що призводить до дублювання функцій", - зазначив менеджер проектів громадської організації Truth Hounds Денис Мурза.

За його словами, на КПВВ "Золоте" немає адекватних санітарних умов, зокрема сучасних туалетів, водопостачання, а також навісів над пішохідними територіями.

На КПВВ "Станиця Луганська" бракує медичного персоналу. Також модульне приміщення перебуває в неналежному стані, немає стабільного підключення до мережі інтернет.

"Це не дає змоги швидко здійснити безкоштовне тестування на COVID-19, яке потрібне під час в'їзду на підконтрольну територію і щоб не проходити 14-денний карантин", - сказав Мурза.

"Частина людей на КПВВ не має фінансової можливості зробити тест у лабораторіях приватних клінік, а місця для обсервації в Луганській області просто немає. Це призводить до того, що люди чекають у черзі на безкоштовне державне тестування по вісім годин. Наразі пропускна спроможність пункту державного тестування на КПВВ близько 100-150 людей на день. При цьому через КПВВ у середньому проходить близько 2 тисяч людей", - додав він.

Додатково люди старшого покоління стикаються зі складністю встановлення застосунку "Вдома".

"Вони витрачають додатковий час і гроші або зовсім втрачають можливості перетину лінії зіткнення, оскільки на деяких моделях телефонів встановити застосунок неможливо", - повідомив він.

Також на КПВВ "Станиця Луганська" бліндажі для цивільного населення розташовані за зачиненими дверима огорожі.

На КПВВ "Новотроїцьке" і поряд із ним, за словами Мурзи, зростає кількість безпритульних тварин, що становить загрозу для життя і здоров'я людей.

Громадські організації Truth Hounds та "Восток SOS" закликали усунути зазначені порушення.

За словами представника організації Freedom House Тухана Едієва, "відсутність можливості перетину лінії зіткнення призводить до того, що українські громадяни вимушені в'їжджати в Україну іншими шляхами, зокрема через Російську Федерацію".

Як зазначила менеджер з адвокації Центру прав людини ZMINA Олена Луньова, щодня фіксують десятки складених протоколів про адміністративні правопорушення українців, що проживають на тимчасово окупованих територіях, які в'їжджають в Україну з території Росії.

"Дуже важливо, щоб Україна ухвалила політичне рішення про те, що українські громадяни, які перебувають на тимчасово окупованих територіях в ізоляції, не повинні нести адміністративну відповідальність за бажання підтримувати зв'язок з Україною, за бажання приїжджати на підконтрольну територію навіть таким шляхом, який формально за українським законодавством є порушенням", - зазначила правозахисниця.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА