18:41 05.06.2024

"Кліар Енерджі" так і не вдалося повернути в мережу три ТЕС на біомасі 22 МВт через проблеми із сировиною - голова наглядової ради

2 хв читати
"Кліар Енерджі" так і не вдалося повернути в мережу три ТЕС на біомасі 22 МВт через проблеми із сировиною - голова наглядової ради

Групі компаній "Кліар Енерджі", що займається будівництвом та експлуатацією біо-ТЕС, ВЕС, СЕС, станцій дегазації сміттєвих полігонів, так і не вдалося запустити в роботу свої ТЕС на біомасі, зупинені в середині зими через відсутність рентабельності виробництва е/е, повідомив голова наглядової ради групи Петро Багрій.

"На жаль, ні, не вдалося. І не лише наші станції. Загалом 54 МВт потужності на біомасі простоює через те, що є проблема забезпечення їх сировиною. Ціна, яку виставляє Держлісагентство, не прийнятна в ситуації з нинішнім ціноутворенням на ринку. Порубковими залишками в лісовому господарстві теж ніхто взагалі не займається, це ресурс для зловживання на лісовій тематиці, цей ринок не розвивається", - сказав він на пресконференції з розвитку розподіленої генерації в агентстві "Інтерфакс-Україна" в Києві в середу.

При цьому Багрій звернув увагу, що 54 МВт потужності "не є зайвими" для енергосистеми наразі і могли б допомогти їй у зимовий період.

"Сподіваюся, що ми усе-таки спільними зусиллями знайдемо якісь рішення", - зазначив Багрій.

Як повідомлялося, "Кліар Енерджі", як заявляв Багрій у квітні 2024 року, від початку року змушена була зупинити свої три ТЕС на біомасі загальною встановленою потужністю 22 МВт, оскільки через зростання цін на паливну тріску, регульованих Держлісагентством, не було рентабельності роботи навіть за "зеленого тарифу", який становить для компанії 12,39 євроцентів за кВт-год.

Тоді голова наглядової ради допускав, що компанія запустить станції влітку, розраховуючи на зниження цін на паливо в умовах зниження попиту на нього.

Багрій також навів як приклад Литву, де на аукціонах із продажу сировини спочатку задовольняють потреби енергокомпаній, а потім усіх інших.

Іншим проблемним питанням роботи біоенергетичних проєктів, що посилює вище описану проблему, він назвав заборгованість ДП "Гарантований покупець" за вже придбану ним е/е, яка на той момент становила для компанії майже 200 млн грн.

Багрій звернув увагу, що у групи на стадії запуску є ще дві станції на біомасі 12 МВт і 6 МВт, але вона не запускає їх у роботу, "оскільки генеруватиме збитки".

Джерело: www.youtube.com/watch?v=t1l2_XfZMpo

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російська влада систематично проводить політику переселення українців з окупованих територій до РФ - аналітичний звіт

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Східної Азії та Близького Сходу

65% українців вважають нашу перемогу дуже ймовірною - результати соцдослідження

За два роки війни в Україні з'явилося понад 300 МВт домашніх і 90 МВт промислових СЕС - голова правління АСЕУ

В Україні до кінця 2024 р. за підтримки держави можна встановити до 500 МВт СЕС - голова правління АСЕУ

Українські експортери та Кабмін мають прискорити декарбонізацію з урахуванням вступу в дію в ЄС механізму CBAM з 2026 р

"Кліар Енерджі" до кінця року має намір встановити газопоршневу генерацію на 80 МВт - голова наглядової ради

Обов'язкове використання щонайменше 5% біопалива в автобензині принесе до бюджету понад $1 млрд щорічно - президент "МХП Еко Енерджі"

Свинарство має всі шанси повернутися до рекордних показників виробництва та вийти на експорт

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА