11:55 28.07.2021

28 країн підтвердили участь у саміті "Кримської платформи" - Кулеба

2 хв читати
28 країн підтвердили участь у саміті "Кримської платформи" - Кулеба

На сьогодні 28 країн і міжнародних організацій підтвердили участь в інавгураційному саміті "Кримської платформи", який відбудеться 23 серпня в Києві, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Станом на сьогодні вже 28 країн і міжнародних організацій підтвердили участь у саміті "Кримської платформи". Це буде безпрецедентний міжнародний захід в історії України. Ще ніколи стільки держав не збиралося в Україні для проведення такого заходу на рівні президентів, прем'єр-міністрів, голів парламентів, членів урядів", - сказав Кулеба на онлайн-брифінгу в середу.

За його словами, цей результат уже дає змогу з упевненістю сказати, що Україні вдалося сформувати ядро міжнародної коаліції за звільнення Криму.

"Хоча ви не уявляєте, якою потужною і системною є протидія Росії. Вони працюють у кожній столиці, в кожній країні, відмовляючи держави брати участь у "Кримській платформі". Але ми провадимо свою роботу, ми маємо свою силу правди, силу дипломатії та вже змогли це ядро коаліції сформувати", - наголосив глава МЗС України.

Він зазначив, що Україна очікує участі в саміті "Кримської платформи" всіх провідних країн-партнерів України в Європі та Північній Америці.

"Уже майже узгоджено Кримську декларацію. Це підсумковий документ саміту, який зафіксує принципово важливі для України положення. Принагідно я хочу подякувати нашим партнерам, які взяли активну участь у роботі над декларацією і підтримали ті принципові речі, які просувала і на яких наполягала Україна. Ми вже на фінішній прямій до успіху "Кримської платформи", - наголосив Кулеба.

Він поінформував, що саміт стане початком наполегливої та довгострокової роботи "Кримської платформи", спрямованої на захист норм і засад міжнародного права в інтересах і України, і всієї світової спільноти.

"Наголошу, що саміт не буде одноразовою подією, це буде регулярна робота на багатьох рівнях. Ми наразі працюємо над розробкою довгострокової концепції роботи платформи за кожним із п'яти пріоритетних напрямів. Перше - політика невизнання, друге - санкції, третє - безпека в Азовсько-Чорноморському регіоні, четверте - захист прав людини та міжнародного гуманітарного права, п'яте - екологічні й економічні наслідки російської окупації Криму", - пояснив Кулеба.

Міністр зазначив, що прогрес у питанні деокупації Криму слугуватиме важливим елементом ширшої політики міжнародної спільноти щодо розв'язання проблем заморожених конфліктів у Європі.

"Крим для Росії вже став валізою без ручки. "Кримська платформа" перетворить його на непідйомний тягар", - додав Кулеба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

У Дніпрі судитимуть організаторів і членів злочинної групи з продажу наркотиків, до якої входили правоохоронці

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА