18:02 18.08.2021

Мінреінтеграції засуджує чергові випадки незаконних затримань у Криму

2 хв читати
Мінреінтеграції засуджує чергові випадки незаконних затримань у Криму

Міністерство реінтеграції тимчасово окупованих територій засуджує чергові випадки незаконних затримань у тимчасово окупованому Криму.

"17 серпня 2021 року із самого ранку в Бахчисарайському і Сімферопольському районах АР Крим та Балаклавському і Нахімовському районах Севастополя одночасно було проведено незаконні обшуки в будинках кримських татар. За результатами так званих слідчих дій ФСБ РФ затримало п’ятьох кримських татар - громадських активістів, учасників правозахисного руху родин політв'язнів "Кримська солідарність": Рустема Мурасова, Рустема Таїрова, Джеббара Бекірова, Завура Абдуллаєва та Раїфа Февзієва", - йдеться в заяві міністерства.

Зазначено, що ці люди відомі своєю громадянською позицією, систематично відвідували політично мотивовані судові засідання окупаційної влади для підтримки сімей політв'язнів.

"Російські окупанти продовжують політику репресій щодо кримських татар. Беззаперечним і очевидним є факт порушення норм міжнародного та міжнародного гуманітарного права. І не менш очевидним є те, що дії РФ укотре направлені на переслідування представників корінного народу", - наголошується в повідомленні.

У відомстві зазначають, що обшуки та затримання проводилися без дотримання процесуальних гарантій.

Зокрема, під час обшуку в будинку Раїфа Февзієва співробітники окупаційних "силових структур" підкинули літературу, яку одразу ж було "вилучено" як заборонену, також до Февзієва не допустили адвоката.

В інших випадках адвокати не змогли бути на місці проведення "слідчих дій" через поспішність їх здійснення.

За результатами "судових розглядів" Бекірову і Февзіеву інкримінують "організацію діяльності організації Хізб ут-Тахрір" (ч. 1 ст. 205.5 КК РФ), Таїрову - "участь у діяльності організації Хізб ут-Тахрір" (ч. 2 ст. 205.5 КК РФ).

Затриманих залишили під вартою до 11 та 12 жовтня 2021 року. Засідання стосовно Мурасова та Абдулаєва заплановане на 18 серпня 2021 року.

"За аналогічними обвинуваченнями 16 серпня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс неправосудні вироки ще щодо чотирьох громадян України - Ленура Халілова, Руслана Месутова, Руслана Нагаєва та Ельдара Кантемирова", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві наголошують, що Російська Федерація продовжує чинити тиск на кримськотатарську спільноту, намагаючись підірвати солідарність спротиву незаконному політично вмотивованому переслідуванню.

"Така репресивна політика країни-окупанта не має виправдання. Особи, причетні до порушень прав людини на тимчасово окупованій території, понесуть відповідальність за свої дії", - запевняють у відомстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Франція завершила дипмісію в Південній Кореї - спецпосланець

Інформація про введення графіка відключення водопостачання у столиці - це фейк

У понеділок е/е відключатимуть протягом усієї доби, абонентів закликають до ощадливого споживання

Окупанти протягом дня десять разів обстріляли Нікополь і Покровську громаду, є руйнування

Російський удар КАБ у Харкові вбив водія та пошкодив сортувальний термінал і десять автомобілів - "Нова пошта"

Генштаб ЗСУ: війська РФ збільшили кількість атак на Харківському та Куп'янському напрямках, зберігають високу активність на Покровському

Бажання Путіна вести довгу війну проти України зменшуватиметься - Зеленський

Військові втрати РФ на Харківському та Донецькому напрямках зараз 6:1 - Зеленський

Орбан має намір сформувати нову фракцію в Європарламенті - ЗМІ

Окупанти скинули авіабомби на Вовчанськ, кількість зіткнень на фронті зросла до 73 - Генштаб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА