17:14 13.09.2021

Понад половина українців виступають проти обов'язкової вакцинації всього дорослого населення - дослідження

3 хв читати
Понад половина українців виступають проти обов'язкової вакцинації всього дорослого населення - дослідження

Понад половина українців (52%) проти обов'язкової вакцинації всього дорослого населення країни, "за" - приблизно 23%, випливає з дослідження Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва.

При цьому, за словами аналітика фонду Петра Бурковського, який презентував результати дослідження в понеділок у Києві, понад половина опитаних схиляється до необхідності обов'язкової вакцинації медпрацівників, 42% - працівників освіти і 40% - для військовослужбовців та правоохоронців.

Респонденти, які самі хворіли або ймовірно хворіли на COVID-19, частіше виступають за обов'язковість вакцинації.

Загалом на сьогодні в Україні від COVID-19 вакциновано майже 18% дорослого населення. При цьому понад 56% населення не планує робити щеплення в найближчій перспективі. Респонденти, які не хворіли на COVID-19, прищеплюються або планують робити щеплення значно рідше, ніж ті, які перехворіли на коронавірус.

Найнижчий рівень охоплення вакцинацією у віковій категорії 80+ - 7,6% отримали хоча б одну дозу вакцини. Показник для осіб 40-59 років наближається до 20%.

Серед основних аргументів "за" вакцинацію опитані називають бажання працювати в період посилення карантинних обмежень, безпеку та ефективність вакцини і можливість виїзду за кордон.

Крім цього, повний курс вакцинації вважають ефективним методом захисту від COVID-19 лише 23% респондентів. Також респонденти найчастіше називали як ефективні методи - миття рук після вулиці (54%), дотримання дистанції з оточуючими (42%), уважне ставлення до свого самопочуття та здоров'я близьких людей (39%) і правильне носіння маски на обличчі (36%). 22% вважають ефективним застосування засобів профілактики, що не є доказовим методом.

Загалом, згідно з дослідженням, майже 14% опитаних заявили, що хворіли на коронавірус і це було підтверджено документально, що суттєво більше, ніж дані офіційної статистики. Водночас загальна кількість респондентів, які заявили, що хворіли на COVID-19, з або без офіційного підтвердження, близька до цифри досліджень Центру громадського здоров'я, де повідомлялося про 40% населення з антитілами до SARS-CoV-2 станом на червень-липень 2021 року.

Щодо карантину - 43% схиляються до думки, що потрібно ретельно дотримуватися карантину, 23% вважають за необхідне якнайшвидше відмовитися від карантину, незважаючи на ризики, щоб більшість людей могли працювати та заробляти на життя.

У разі зростання захворюваності на COVID-19 респонденти підтримують обов'язкове та безкоштовне тестування для всіх охочих (46%), заборону проведення масових заходів (40%), впровадження 14-денної ізоляція для всіх, хто прибуває з країн, де захворюваність вища, ніж в Україні (38%). 2,6% вважають, що варто насамперед обмежувати рух громадського транспорту, а 16% вважають, що загроза епідемії недостатня для запропонованих заходів.

Крім того, більшість респондентів (56,5%) підтримує впровадження обмежень для масових релігійних заходів (хресної ходи, зборів) до завершення пандемії. Проти виступають 22,5% респондентів.

Дослідження провели протягом 14-24 серпня 2021 року за фінансової підтримки уряду Великої Британії у рамках проекту "Оцінка впливу COVID-19 на стабільність та мирне врегулювання в Україні", опитали 2,001 тис. респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення України. Максимальна випадкова похибка вибірки не перевищує 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА